Prezent la Galati, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Octavian Popa, a anuntat ca ArcelorMittal este obligat sa indeplineasca inca 257 de masuri de mediu pana la sfarsitul anului 2014. Pe de alta parte comisarul general a dat asigurari ca la sfarsitul acestei luni combinatul galatean va primi atorizatia integrata de mediu.

"Sunt prevazute 257 de masuri pe linia de protectie a mediului, esalonate pana in 2014, nu toate de aceeasi importanta. Unele foarte importante vor demara foarte repede. Sunt masuri-anexa la autorizatia integrata de mediu ce va fi data pe 31 octombrie, este un plan de actiuni", a declarat Popa. Cu toate acestea, comisarul general a adaugat ca valoarea pe care ar urma sa o aiba implementarea tuturor acestor masuri nu este cunoscuta, in program fiind trasate masuri generale care sa reduca poluarea in anumiti parametri, facandu-se apel la cele mai bune tehnici din piata.

"Valoarea acestor investitii nu s-a stabilit si nu se mai stabileste. Este bine ca autorizatia sa nu cuprinda precizari tehnice specifice, ci parametrii de mediu de atins. Pe noi ne intereseaza sa constatam ca emisiile de oxid de carbon au fost reduse, emisiile de azot au fost reduse, ca poluarea in ansamblu - in aer, apa si sol - a scazut in anumiti parametri pe care ii stabilim. E firesc sa fie asa pentru ca si preturile, si tehnica evolueaza si, daca i-ai stabilit omului sa-si puna filtru de nu stiu ce tip, s-ar putea ca la un moment dat precizia acestui lucru sa te impiedice si sa apara ceva mai nou, mai eficient, o masura de schimbare a procesului tehnologic care sa duca la scaderea poluarii", sustine Popa.

Totodata comisarul general a anuntat ca o parte dintre cele 247 de masuri pe care le va avea de indeplinit ArcelorMittal in urmatorii sapte ani vor demara foarte repede, printre acestea gasindu-se si construirea a trei noi baterii de cocsificare.