Recentele disponibilizari anuntate de conducerea Alro, in urma carora aproape 500 de salariati ar putea ramane fara serviciu din august, au incins din nou spiritele la societate. Sindicalistii de la "Solidaritatea" au chemat saptamana trecuta conducerea Alro in instanta.
Nemultumiti de decizia lui Vitaly Machitsky, patronul Alro, prin care anunta concedieri colective pentru aceasta vara, oamenii de la societatea din Slatina au ales interventia justitiei. Ioan Ion, liderul sindicatului "Solidaritatea", a convocat saptamana trecuta consiliul sindicatului, care a decis sa actioneze in instanta societatea Alro. Ioan Ion sustine ca, prin Actul Aditional nr. 1 la Contractul Colectiv de Munca, inregistrat la Directia Muncii Olt, s-a stabilit, prin consens intre patronat si sindicate, prelungirea aplicarii CCM la nivelul Alro pe o perioada de un an, pana la data de 31 decembrie 2009.
"In urma adreselor trimise, conducerea Alro nu a vrut sa discute pe aceasta tema si nu a vrut sa tina cont de prevederile contractului de protectie sociala incheiat la privatizarea societatii, care este inca in vigoare si in care este specificat faptul ca fabrica trebuie sa pastreze aproape 3.700 de salariati (art.1, 2, 67). In 2006, in urma fuzionarii cu Alprom, am stabilit prin CCM ca numarul de salariati sa fie de 4.870. Acest lucru nu este respectat. In ultima perioada au tot plecat oameni, iar lucrul acesta nu inseamna ca nu erau obligati sa angajeze altii", a precizat Ioan Ion, liderul de la "Solidaritatea".

Notificare pentru 500

Patronatul SC Alro SA a anuntat deja sindicatele, prin doua notificari din 4 februarie si 25 mai 2009, Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Olt si Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Olt despre intentia de a disponibiliza un numar de 24, respectiv 493 de salariati, invocand desfiintarea locurilor de munca, acest lucru fiind urmarea reorganizarii societatii, conform organigramei aprobate de Consiliul de Administratie (CA). Potrivit lui Ioan Ion, politica disponibilizarilor la Alro dateaza din 2006, iar de la inceputul acestui an aproape toti salariatii au fost constransi, sub diferite forme, sa depuna cereri de incetare a activitatii. "Ne-au inaintat notificari prin care spun ca vor sa dea afara 500 de salariati. Au depus acte la ITM si la AJOFM. Printre metodele folosite pentru disponibilizarea salariatilor se afla si pregatirea profesionala, insa parerea mea este ca disponibilizarile colective anuntate ies din calcul datorita contractului de protectie sociala si CCM", a mai spus Ion.

"Vom merge si la CEDO"

Ioan Ion mai sustine ca, in notificarile primite de la Alro, nu se regasesc nici un fel de referiri sau analize stipulate in CCM al salariatilor, care prevede ca desfiintarea locurilor de munca trebuie sa aiba loc ca urmare a dificultatilor economice, transformarilor tehnologice sau reorganizarii activitatii. Joi, sindicatul "Solidaritatea" a actionat conducerea societatii in instanta, solicitand acesteia sa oblige patronatul la respectarea clauzelor CCM la nivel de intreprindere, stoparea disponibilizarilor de orice fel si angajarea de personal pana la numarul de 4.084 de salariati. Solicitarile sunt motivate de prevederile contractului de protectie sociala. In cazul in care instanta va respinge actiunea formulata de sindicalisti, acestia sunt hotarati sa se adreseze si Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). "Joi am depus la Tribunalul Olt o actiune prin care sesizam aceste aspecte. Vrem sa se faca dreptate si suntem hotarati sa mergem pana la CEDO", a mai spus liderul de la "Solidaritatea". La societatea ALRO mai lucreaza in prezent aproximativ 2.800 de oameni, in conditiile in care, dupa fuziunea din 2006 dintre Alro si Alprom, numarul angajatilor depasea 4.800.