Alimentele ecologice au inceput sa a€žprindaa€œ la romani, cel putin asa sustin comerciantii de astfel de produse. Astfel, anul trecut, cifra de afaceri a firmelor distribuitoare de produse ecologice s-a ridicat la circa un milion de euro, iar in 2005 se estimeaza o crestere a pietei de doua-trei ori mai mare. Exporturile de produse alimentare ecologice romanesti s-au cifrat anul trecut la circa 10-15 milioane de euro.

Dar ce este un produs alimentar ecologic? Potrivit specialistilor, acesta este compus din ingrediente provenite din agricultura ecologica si presupune eliminarea oricarei tehnologii poluante si se practica intr-o zona nepoluata. çn plus, alimentul ecologic nu contine aditivi chimici de sinteza cum ar fi conservanti, coloranti, indulcitori, emulgatori etc. çn momentul de fata, in Romania nu exista un magazin specializat in astfel de produse, dar acestea pot fi gasite din ce in ce mai des prin supermarketuri. Ca sa ne dam seama de piata romaneasca a produselor ecologice se poate mentiona ca pentru anul acesta specialistii in domeniu anticipeaza ca cifra de afaceri a firmelor distribuitoare de produse ecologice va ajunge la circa 3 milioane de euro. Cu toate ca distribuitorii sunt optimisti in ceea ce priveste viitorul produselor ecologice, acestia sustin ca puterea de cumparare redusa a romanului incetineste ritmul de dezvoltare a pietei de profil. Acest lucru nu este de mirare dat fiind faptul ca alimentele ecologice costa cu 30 pana la 400% mai scump decat celelalte produse alimentare de pe piata. Deoarece piata interna de alimente ecologice este in formare, in 2004, in sectorul vegetal, 95% din produsele ecologice de origine vegetala s-au exportat. Un lucru interesant este faptul ca Romania exporta materie prima ecologica, aceasta este procesata a€žafaraa€œ, dupa care tara noastra importa produsele finite si incearca sa le valorifice pe piata interna. çn acest sens, distribuitorii acestor alimente dau vina pe faptul ca a€žnu exista o educatie adecvata a romanului fata de aceste produsea€œ, prin urmare acestuia ii este frica sa investeasca in procesarea produselor ecologice. çn 2004, numarul operatorilor din sectorul ecologic era de 262, din care 146 in productia vegetala, 95 in productia animaliera, un importator si 7 exportatori. Tot anul trecut, suprafata totala cultivata dupa modul de productie ecologic a fost de 75.000 de hectare, pentru anul in curs estimandu-se o crestere a suprafetei la 100.000 de hectare.
Zaharul ecologic si painea de secara au cea mai mare cautare la noi
Producatorii estimeaza cresterea suprafetei cultivate la 200.000 de hectare pana in 2007. De asemenea, se constata si cresterea efectivelor de animale. Productiile totale de materii prime ecologice au intregistrat in 2004 o crestere 55.590 tone fata de 13.502 tone inregistrate in 2000. Principalele tari exportatoare de produse ecologice sunt Italia, Germania, Elvetia si Olanda. Principalele produse cerute de consumatorii romani anul trecut au fost zaharul brun ecologic, importat din Brazilia, painea de secara, budinca si laptele vegetal, importate, alaturi de alte produse ecologice, din state ca Germania, Polonia si, incepand cu acest an, din Italia si Olanda. çn tarile din UE, piata alimentelor ecologice este mult mai dezvoltata, cifrele de afaceri in domeniu depasind 27 de miliarde de euro anual.