Comuna Sadova este in pericol de a pierde un proiect in valoare de un milion de euro pentru alimentarea cu apa a localitatii pentru ca firma care se ocupa de lucrare nu a gasit pana in prezent apa potabila.
Cu toate ca executia pentru alimentarea cu apa a comunei Sadova trebuia sa inceapa in aceasta primavara, lucrarile nu au fost demarate nici pana in prezent de antreprenor. Firma Solel Boneh, care a fost desemnata de guvern sa efectueze lucrarile, a realizat initial doua prospectiuni geologice la adancimi diferite in zona de nord a comunei, in urma carora s-a constatat ca apa din panza freatica are un continut mare de nitriti si nitrati. Comunitatea locala din Sadova ar putea pierde astfel suma de un milion de euro, de care beneficia in urma unei hotarari de guvern din 1997, act normativ care a permis guvernului sa se imprumute la Banca Mondiala pentru realizarea alimentarilor cu apa la sate. "Reprezentantii firmei Solel Boneh au facut doua foraje la 100 si la 60 de metri adancime si in urma analizei apei au decis ca nu se poate face magazia apei in Lunca Jiului. De alimentarea cu apa din comuna urmeaza sa beneficieze 9.000 de oameni si nu putem sa lasam lucrurile asa", a declarat primarul comunei Sadova, Vasile Jianu. Acesta a adaugat ca, in cazul in care va fi descoperit un nou izvor, iar apa va fi potabila, fondul alocat proiectului ar trebui suplimentat cu valoarea studiului de fezabilitate pentru noua sursa.
Izvorul de apa potabila, gasit cu ajutorul batranilor
Proiectul care prevede realizarea a 34 de kilometri de retea de alimentare cu apa ar putea fi salvat daca autoritatile locale ar indica firmei constructoare alta zona de unde apa sa fie captata. Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, comuna doljeana s-a aflat in topul listei de prioritati in ceea ce priveste alimentarea cu apa tocmai datorita populatiei numeroase, iar renuntarea la un asemenea proiect nu este o optiune in cazul comunitatii locale din Sadova. "Dupa ce reprezentantii firmei Solel Boneh au efectuat primele prospectiuni geologice si au ajuns la concluzia ca apa nu este buna de baut, pareau decisi sa renunte. Am luat insa legatura cu reprezentantii firmei ca sa-i determin sa revina in comuna si sa faca alte prospectiuni. Primarul, care s-a consultat cu batranii satului pentru a vedea in ce zona ar mai putea fi gasita o sursa de apa, i-a indrumat pe acestia intr-un loc din sudul comunei, iar la inceputul saptamanii trecute au fost facute primele prospectiuni, insa deocamdata nu stiu care este rezultatul lor. Oricum, pentru miile de sateni din acea comuna trebuie sa facem tot posibilul sa pastram banii", a precizat Ion Prioteasa.