2009 este deosebit de important pentru Romania, deoarece acesta este anul in care trebuie definite Planurile de Management pe bazinele hidrografice. Ulterior, planurile bazinale vor fi ansamblate in Planul de Management National, care, dupa aprobare, va constitui contributia romaneasca la Planul Comun de Management al Districtului International al Fluviului Dunarea. "Astazi (vineri - n.r.) s-a discutat planul, ce va fi supus dezbaterii publice astfel incat in 2009 sa fie aprobat si integrat in Planul National", a declarat Florin Stancu, prefectul judetului Dolj, la o conferinta organizata de Directia Apelor (DA) Jiu cu ocazia Zilei Mondiale a Apei (22 martie).

Sunt necesare investitii de 750 de milioane de euro

In cadrul discutiilor au fost identificate investitiile care trebuie facute in zona.
"In multe localitati, apa este infestata in proportie de 80-90%. In jurul bazinului Jiu, sunt aproximativ 1,5 milioane de persoane si 240 de localitati. Numai pentru nevoile de alimentare cu apa in Dolj este nevoie de aproximativ 750 de milioane de euro", a explicat Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj. Potrivit acestuia, masterplanul pentru apa va fi de 147 de milioane de euro, urmand ca unele orase mari sa beneficieze de reabilitarea infrastructurii de alimentare cu apa.
De altfel, potrivit directorului DA Jiu, Marian Talau, Directia are deja in derulare un proiect de monitorizarea nitratilor si nitritilor pe Jiu.
In plus, s-a obtinut aprobarea Administratiei Nationale a Apelor pentru cercetare a apelor subterane si pentru studii si foraje in Dolj si Gorj, pentru a sti care este situatia acestora.