Alexandru Lazescu, noul presedinte-director general al Televiziunii Publice, a acordat un interviu AGERPRES, in care vobeste, printre altele, despre cum trebuie puse pe roate toate canalele Televiziunii publice. Puteti citi in continuare cateva fragmente din interviul AGERPRES.
AGERPRES: De la 1 iulie a fost introdus CAS pentru drepturile de autor, adica o taxare suplimentara a veniturilor jurnalistilor. Ce parere aveti despre aceasta masura si ce efecte credeti ca va avea asupra angajatilor institutiei pe care o conduceti?
Alexandru Lazescu: In cazul nostru, fiind o institutie de anumit tip, zona aceasta legata de drepturile de autor nu e foarte mare. Ne afecteaza, dar nu enorm. Insa realitatea este ca in general in peisajul media e o mare problema, pentru ca era un mod de a mai reduce costurile cu resursele umane si intr-o situatie in care aproape nu e institutie media care sa nu fie pe rosu, masura are un efect major din punctul acesta de vedere. Evident ca nu ma pot bucura. Am luat act de ea. In cazul nostru nu e asa de grav, dar imi pare rau ca sunt efecte in peisajul media, pentru ca stiu cum arata lucrurile.

AGERPRES: In cazul legii de functionare si organizare a Televiziunii Publice considerati ca ar trebui facute anumite modificari? Care ar fi acelea?
Alexandru Lazescu: Sunt de facut niste modificari. In primul rand - o sa sune prost ca, sunt in functie, dar am mai spus lucrurile astea si cand nu eram aici si nici nu aveam de gand sa ajung - nu e normal ca un Consiliu de Administratie (CA) sa fie demis prin respingerea raportului. Sigur ca orice Consiliu de Administratie care este pus de Parlament (in principiu cel care te pune poate sa te si revoce) si in situatii exceptionale, probleme grave de natura financiara, de natura penala sau abuzuri, lucruri care sa fie probate, sa existe o motivatie si atunci se demite Consiliul, se ancheteaza, se face tot ce trebuie facut daca exista astfel de situatii. Dar altfel, in mod normal, fara sa ai nicio justificare ca sa respingi raportul a devenit un obicei, ori chestiunea asta creeaza in timp o presiune majora pe CA, pe de alta parte, admitand ca cineva vrea sa faca niste lucruri, aici e foarte greu.
In mod normal, daca ai avea o perioada de patru ani, ii faci o programa. Asa, e neclar cat stai. Stai jumatate de an, un an, doi ani, trei, patru. Referitor la componenta, e o discutie intreaga si nuantata. Avem discutia legata de politizare si faptul ca structuri politice sau institutii care au o incarcatura politica fac propuneri. Problema e ca eu, personal, si vin si eu din societatea civila, nu vad un mecanism care sa opereze. Pe cine alegi sa propui? De unde stii ca cei de acolo sunt onesti? Nu ai un masurator. Totusi, ai niste institutii care au un anumit tip de autoritate. In general, e foarte bine sa introduci un cadru legal care sa te protejeze si sa puna lucrurile in ordine, dar sa stiti ca nu poti sa legiferezi lucrurile elementare care tin de caracter, de un tip de responsabilitate, pentru ca intotdeauna se gasesc cai de a ocoli. Au aparut tot felul de smecherii. Va dau un exemplu: depolitizam administratia, punem functionari publici, dam concurs. Suna foarte bine pe hartie, in realitate concursurile acelea nu au nicio relevanta. Sunt concursuri de forma si, de fapt, sunt niste numiri politice mascate sub forma unor concursuri, indiferent de cine a fost la un moment dat la putere. Iata cum ceva pe hartie arata bine si in fapt nu arata de loc bine.
Mai dau un exemplu: board-ul BBC. Oamenii din board - cred ca sunt noua - care sunt numiti de ministrul Culturii. Deci ministrul Culturii, care poate fi un laburist sau un conservator, numeste board-ul. Eu nu am auzit sa fie mari plangeri, pentru ca atunci cand faci acele numiri esti responsabil din start, inclusiv din punct de vedere al parerilor, al orientarilor. Plus ca sunt oameni respectabili, nu poti numi pe oricine ca te faci de ras tu, ca ministru al Culturii.
Situatia poate fi si invers, pe hartie poate sa arate foarte bine, dar in partea cealalta sa fie tot felul de formule prin care de fapt sa nu scapi de zona aceasta de depolitizare. Uitati-va la chestiunea aceasta mult discutata pentru care s-a zbatut Monica Macovei, cu declaratiile de avere si cu declaratiile de interese. Ea le-a facut, intre timp se mai modifica, deci degeaba si-a batut ea capul, acum tot se poate umbla, tot se poate face ceva. E de discutat daca poti lasa un board mai mult de reprezentare si de directie si ai un management. Si asta a fost o discutie sa faci o separatie, ceea ce este tot pe modelul BBC - este un presedinte al board-ului BBC si este un director general care face managementul curent al institutiei. Mai sunt si alte lucruri de reglat in lege, dar acestea ar fi mai importante.

AGERPRES: Revenind la activitatea Televiziunii Publice, aveti de gand sa mai mai lansati un nou canal?
Alexandru Lazescu: Nu. Slava Domnului, avem prea multe. Trebuie sa le gestionam pe acestea. In general, tendinta in televiziunile publice din Europa se merge pe ideea unui canal generalist, dar si pe canale de nisa. Deci nu ar fi o mare nenorocire, dar noi avem niste lucruri de rezolvat: identitatea canalului 2, ce facem cu TVR Info, care nu e nici canal de stiri, nici altceva, adica e o structura greu de definit. Eu cred ca trebuie sa "depanam" lucrurile care sunt acum.

AGERPRES: Deci nu aveti de gand nici sa desfiintati vreunul?
Alexandru Lazescu: Nu e simplu sa desfiintezi ceva. Singurul care ar putea fi un candidat ar fi TVR Info, pentru ca in rest, TVR 3 are rost, poate ca trebuie facut diferit, dar trebuie un canal regional, asa fac si francezii, asa fac si polonezii si in alte parti. Mai ales o tara relativ mare, cum este Romania, are nevoie de studiouri teritoriale. Putem discuta daca programele de acolo pot fi facute mai bine sau modul in care operam pe TVR 3, dar trebuie sa ramana, Culturalul trebuie sa ramana. Cu TVR 2 v-am spus ce probleme avem, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa ramana, ci doar ca trebuie sa-i dam o identitate, iar TVR International se duce la romanii din afara, e important. Nu vad ce am putea desfiinta, probabil am putea sa tinem TVR Info la costuri minime pana vedem cum il repozitionam, de exemplu sa-l transformam intr-un canal de stiri, dar acum, in perioada aceasta financiara, e greu sa faci asa ceva.