Navalistii galateni pleaca in valuri din Santierul Naval pentru a lucra in SUA si Norvegia. Pentru ca aceasta situatie sa fie rezolvata, miercuri este asteptat la Galati un reprezentant al conducerii Damen Olanda. Se pare ca unul dintre subiectele ce vor fi discutate de cei ce conduc destinele Santierului Naval din orasul nostru va fi legat de numarul mare de navalisti care pleaca sa lucreze in strainatate.

Dupa cum a aratat cotidianul nostru, de la inceputul anului foarte multi navalisti galateni au plecat in Statele Unite ale Americii pentru a lucra pe un santier naval din statul Luisiana. Motivul alegerii lor este acela ca intr-un santier american se pot cistiga 1500-2000 de lei pe saptamina.

Mai multe voci din curtea societatii spuneau ca la Galati ar trebui sa vina chiar presedintele grupului Damen. Directorul SN Damen Galati, Stan Gelu, ne-a spus insa ca "miercuri nu va veni presedintele. Numarul doi din societate va veni. Vor fi discutate mai multe proiecte de investitii. Printre aceste subiecte se va afla si problema referitoare la numarul mare de oameni care au plecat sa munceasca in strainatate".

Firmele de selectare, luate cu asalt

Navalistii au luat deja cu asalt firmele care se ocupa cu selectia si plasarea fortei de munca in strainatate. Aproape in fiecare dimineata poti gasi grupuri de navalisti la sediile acestor firme. Unul dintre cei care asteapta sa plece in SUA ne-a spus ca are multe greutati din cauza administratiei Damen Galati. "Mi-am facut lichidarea de o saptamina, dar nici pina acum nu mi-a fost inchisa cartea de munca. Din acest motiv nu am putut pleca azi dimineata. Mai multi baieti sint deja pe drum", ne-a spus navalistul care a preferat sa nu-si dea numele.

Navalistii ne-au spus ca pe linga ofertele din America au aparut si contracte avantajoase din Norvegia. O firma din aceasta tara ofera, pe linga lefuri mari, un program de lucru interesant, si anume doua luni de munca pe santier si o luna de odihna acasa.

Conducerea Santierului Naval Damen Galati se mobilizeaza pentru a gasi solutii de stopare a numarului mare de oameni care pleaca in strainatate. Este greu de crezut ca expertii olandezi vor putea gasi o formula magica pentru a-i face pe oameni sa renunte la America pentru un salariu mic.