Cu toate ca bancherii recomanda ca imprumutul sa se faca in moneda in care clientul este remunerat, doljenii prefera creditele imobiliare in valuta. Indiferent de moneda aleasa, suma de rambursat poate fi de pana la trei ori mai mare decat suma imprumutata.
Strangerea banilor pentru achizitionarea unui frigider, aragaz, televizor cu plasma sau chiar pentru o masina poate fi considerata floare la ureche in comparatie cu economiile pentru o locuinta. Acest lucru este cauzat in primul rand de diferentele mari de cost intre acestea, dar si de preturile destul de mari ale imobilelor in comparatie cu veniturile romanilor (salariul minim pe economie este 370, respectiv 440 de lei). Cu toate acestea, in 2006, doljenii au reusit sa contracteze credite imobiliare si ipotecare in valoare de aproximativ 214 milioane de lei, de peste 1,5 ori mai mult decat anul precedent.
"Valoarea creditelor imobiliare si ipotecare acordate populatiei din Dolj in 2005 a fost de aproximativ 139 de milioane de lei", a declarat Gheorghe Gherghinescu, directorul sucursalei judetene a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Dolj. Totusi, sumele imprumutate situeaza judetul pe locul sapte la nivel national, exceptand Bucurestiul, dupa Cluj, Constanta, Timis, Brasov, Iasi si Bihor, atat in 2005, cat si in 2006, cu specificatia ca in 2005 Timisul era inaintea Constantei.
Potrivit www.zoomfin.ro, in piata exista aproximativ 332 de oferte de credite, fie ca vorbim de credite ipotecare, imobiliare, pentru nevoi personale cu ipoteca, credite-punte, produse de economisire-creditare sau leasing ipotecar. Tipul de credit potrivit se alege in functie de destinatia sa - achizitie de imobil, constructie, achizitie de pamant, refinantare sau chiar nevoi personale.
DAE mai mic pentru creditele in valuta
Ca si in cazul creditelor de nevoi personale sau creditelor auto, inainte de a alege un credit imobiliar, trebuie sa se faca o analiza amanuntita a ofertelor de piata, mai ales ca diferenta de dobanda anuala efectiva (DAE) poate ajunge si la 11%. Considerand un imprumut imobiliar in valoare de 100.000 de lei, pe o perioada de 30 de ani, pentru achizitionarea unui imobil, suma de rambursat variaza intre 261.065 de lei (DAE - 8,69%) si 519.432 de lei (DAE - 19.12%). In acest moment, bancile care ofera credite imobiliare pentru achizitionarea de locuinte practica atat dobanzi variabile, cat si dobanzi fixe sau fixe pe o anumita perioada (un an, doi, trei sau cinci).
In cazul unui credit in valoare de 30.000 de euro, pe o perioada de 30 de ani, pentru achizitionarea unui imobil, DAE variaza intre 6,26% si 11,38%. Suma de rambursat variaza intre 64.659 de euro si 97.776 de euro.
Actele necesare pentru un credit imobiliar
Indiferent ca optati pentru un credit in lei sau in valuta, unele banci solicita, in afara asigurarii locuintei, si asigurare de viata. Bancile acorda credite persoanelor care au implinit 18 ani, dar si celor de 70 de ani (incluzand perioada creditului). In ceea ce priveste documentele necesare, acestea constau in acte de proprietate, adeverinta de venit/talon de pensie, copie dupa carte de munca si carte de identitate, iar in unele cazuri, factura de la utilitati.
Bancherii recomanda imprumut in moneda de remunerare
Potrivit specialistilor, recomandarea generala este ca imprumutul sa se faca in moneda in care imprumutatul este renumerat, pentru a evita riscurile deprecierii monedei nationale. Cu toate acestea, doljenii se imprumuta, in general, in valuta, pentru ca dobanda este semnificativ mai mica. "In 2006, creditele imobiliare si ipotecare acordate populatiei in valuta sunt de peste 160 de milioane de lei", a spus Gheorghe Gherghinescu. Aceasta reprezinta aproximativ 75% din valoarea totala a creditelor imobiliare si ipotecare acordate in judet.
Credite imobiliare si ipotecare in Oltenia
In 2006, oltenii au contractat credite ipotecare si imobiliare in valoare de peste 486 de milioane de lei.
Dolj - aproximativ 214 milioane de lei
Valcea - aproximativ 94 de milioane de lei
Mehedinti - aproximativ 63 de milioane de lei
Gorj - aproximativ 55 de milioane de lei
Olt - aproximativ 51 de milioane de lei