Reprezentantii marilor confederatii sindicale nationale vor hotari maine care va fi soarta salariului minim pe economie aferent anului 2008, dupa ce vor primi raspunsul patronatelor la notificarile emise catre acestea. Practic, marti se va decide daca conflictul de munca deschis vineri de sindicalisti va trece la etapa urmatoare sau cele doua tabere vor ajunge la un numitor comun. Sindicalistii sunt nemultumiti ca angajatorii nu au stabilit salariul minim pe economie pentru anul urmator, dupa ce oferta patronatelor, de 480 de lei, a fost respinsa de reprezentantii salariatilor.

Desi cu ceva timp in urma Marian Filimon, presedintele Patronatelor Micii si Mijlocii Galati, a declarat ca cele doua tabere vor ajunge la un numitor comun, Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa, Blocul National Sindical, Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania - Fratia, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania si CSN Meridian au decis declansarea conflictului colectiv de munca la nivel national din cauza faptului ca, in doua luni de discutii cu partenerii din partea patronatelor, nu au reusit sa ajunga la un acord.

Pe de o parte, sindicatele sunt suparate atat pe angajatori, pentru ca nu au hotarat salariul minim pe economie, cat si pe guvernanti, care s-au grabit sa stabileasca acest salariu la 480 de lei. Sindicalistii mai reclama faptul ca Guvernul a stabilit salariul minim pe economie pe 2008 la nivelul de 450 de lei, cu doar 2% mai mare decat salariul minim prevazut prin contractul colectiv de munca de anul trecut, desi se angajase in 2006 la un nivel al salariului minim de 654 de lei in 2008. In aceste conditii, sindicatele asteapta raspunsul la notificarile trimise catre organizatiile patronale, urmand sa decida care este urmatorul pas. Mai mult, sindicatele par hotarate sa mearga chiar pana la greva generala.

"Notificarile au fost emise vineri, deci marti ar fi termenul legal pentru ca patronatele sa ne raspunda. Vom cere conciliere, dupa care va urma avertismentul si greva generala", a declarat reprezentantul filialei galatene a Confederatiei Nationale a Sindicatelor Libere din Romania - Fratia, Stefan Frunza.

Premiera negativa in Romania

Potrivit declaratiilor lui Stefan Frunza, in prezent asistam, pentru prima data, la un conflict de munca deschis pe tema salariului minim pe economie. "Pana acum au mai fost pichetari, marsuri, insa nu s-a ajuns niciodata la declansarea conflictului. Suntem hotarati sa mergem inainte pentru ca patronatele refuza ca salariul minim pe economie pentru 2008 sa fie de 540 de lei", ne-a spus Stefan Frunza.

Guvernul a stabilit in buget un salariu de 450 de lei

Guvernul a fundamentat proiectul de buget pentru anul 2008 pe un salariu minim de 450 de lei. Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a declarat, dupa o intalnire cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor, ca Guvernul este de acord sa garanteze in plata salariul negociat intre cele doua parti, cu conditia ca acesta sa nu depaseasca 460-480 de lei. In caz contrar, statul nu va putea sustine un salariu mai mare, situatie in care in 2008 vor exista din nou doua salarii minime (unul negociat si unul stabilit de Guvern).

Pe de alta parte, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, si cel al Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, au anuntat ca se vor intalni astazi cu delegatii ale confederatiilor sindicale reprezentative la nivel national pentru a discuta, in special, pe tema salariului minim pentru anul viitor.