Datorita avansului fara precedent luat de cotatiile internationale ale titeiului, principalele companii petroliere de pe piata romaneasca au raportat pentru primele sase luni ale lui 2005 profituri uriase. Cererea mondiala in continua crestere, dar si amenintarile teroriste (care au reusit sa urce pretul petrolului pana la 65 de dolari/ baril, cat este in prezent) au astfel reverberatii si in conturile petrolistilor romani.
In ultima perioada, pretul international al petrolului se mentine la peste 65 de dolari/baril si nu da semne ca ar vrea sa coboare. Aceste cotatii fara precedent au facut ca Petrom se inregistreze in primele sase luni o cifra de afaceri in crestere cu 16%, la 4,612 miliarde de lei (1,25 miliarde de euro), precum si un profit net de aproape sase ori mai ridicat cel din primul semestru al lui 2004. Astfel, in primul semestru al acestui an, profitul Petrom s-a ridicat la 601 milioane de lei (164 de milioane de euro), in timp ce in primele sase luni ale lui 2004, profitul net nu atinsese mai mult de 109 milioane de lei. Potrivit unui raport al companiei, principalii factori care au influentat evolutia rezultatelor au fost preturile ridicate ale titeiului si implicit ale produselor petroliere, precum si cresterea eficientei si controlul costurilor. Nici situatia financiara a Rompetrol nu este mai putin roz. In primele sase luni ale lui 2005, compania si-a crescut vanzarile cu 56%, in timp ce profitul net s-a ridicat la 71 de milioane de dolari. Asta dupa ce in primul semestru al lui 2004, Rompetrol consemnase pierderi de 20 de milioane de dolari.

Orice amenintare terorista ridica imediat cotatiile

Ultima apreciere semnificativa a cotatiilor internationale ale titeiului (cu peste doi dolari/baril) a avut loc la finele saptamanii trecute dupa ce doua rachete au fost trase in directia unor vase americane in portul iordanian Aqaba. Analistii spun ca amenintarile, dar si atacurile teroriste au cea mai mare influenta asupra pretului petrolului. De altfel, potrivit surselor citate, una dintre cele mai mari influente directe si imediate asupra cotatiilor internationale o au informatiile despre amenintari sau atacuri organizate sau comandate de organizatia terorista Al-Qaida.
Trebuie spus ca de la inceputul anului si pana acum cererea mondiala in continua crestere, situatia din Irak, precum si amenintarile sau atacurile teroriste au facut ca pretul petrolului sa creasca cu aproape 30%.

Previziuni optimiste

Pretul petrolului a atins nivelul maxim al evolutiei ciclice si va ramane in urmatorii doi ani la circa 60 de dolari pe baril, a declarat ieri economistul-sef al Deutsche Bank, Norbert Walter, citat de Reuters. „Rezerve noi de petrol ar putea fi disponibile peste doi ani. Consider ca pretul petrolului va ramane in jur de 60 de dolari pe baril in aceasta etapa a evolutiei ciclice“, a afirmat Walter. Trebuie spus ca intr-un sondaj efectuat in aceasta luna de Reuters, analistii Deutsche Bank au estimat ca pretul mediu al petrolului va fi in acest an de 54,56 dolari pe baril.