Întreprinzatorii care angajeaza elevi si studenti pe perioada vacantelor pot achita jumatate din salariile acestora cu bani de la stat. Cu toate acestea, în 2008, un singur angajator doljean a fost interesat de aceasta facilitate.Conform legislatiei în vigoare, angajatorii care încadreaza în munca elevi si studenti, pe perioada vacantelor, beneficiaza, pentru fiecare, de un ajutor financiar de 50% din salariul de baza minim brut pe tara, garantat în plata. Acest sprijin se acorda lunar, de la data încadrarii în munca si pâna în ultima zi, inclusiv, din perioada de vacanta în care tinerii au fost angajati. "Nu beneficiaza de acest stimulent financiar angajatorii care încadreaza în munca elevi si studenti anterior datei de începere a vacantei stabilite potrivit legii, pentru acestia", se arata într-un comunicat emis de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj. Din categoria angajatorilor neeligibili fac parte si cei care au beneficiat, pentru elevi si studenti, de stimulentul financiar prevazut, pentru o perioada de 60 de zile lucratoare în cursul anului calendaristic respectiv (ajutorul se acorda pentru o perioada de maximum 60 de zile într-un an).  
Cum se obtine sprijinul În vederea acordarii acestui stimulent financiar lunar, angajatorii trebuie sa încheie cu AJOFM, în termen de 30 de zile de la data angajarii elevilor si studentilor aflati în perioada vacantelor, o conventie-tip. În acest sens, angajatorii trebuie sa depuna o cerere însotita de un tabel nominal (tipizat) cuprinzând elevii si studentii încadrati în munca pe aceasta perioada si copia contractului de munca, înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca. Dosarul mai trebuie sa contina o copie a actului de identitate al elevului sau studentului si o adeverinta, eliberata de institutia de învatamânt, prin care se atesta ca persoana are statut de elev/student si care cuprinde precizarea expresa a perioadei de vacanta. La acestea se adauga o declaratie pe propria raspundere a angajatorului, din care sa rezulte ca nu se regaseste în nici una dintre situatiile, prevazute de lege, conform carora nu poate beneficia de acest stimulent financiar. 
"În vacanta de iarna nu am avut niciodata solicitari" De la începutul anului si pâna în prezent, un singur angajator doljean a solicitat si a primit acest sprijin, pentru sapte elevi, angajati ca muncitori necalificati. Chiar daca începând cu 22 decembrie se da startul vacantei de iarna, reprezentantii AJOFM Dolj spun ca sunt putine sanse ca pâna la sfârsitul anului sa mai existe solicitari în acest sens. "În vacanta de iarna nu am avut niciodata cereri. În primul rând, pentru ca e foarte scurta, dar si pentru ca, în aceasta perioada, sunt prevazute foarte multe zile libere în Codul muncii", a declarat Daniela Neagoe, directoarea executiva adjuncta a AJOFM Dolj.  
În 2007, au fost încheiate conventii cu noua societati 
Anul trecut, când a intrat în vigoare legislatia cu privire la acordarea acestui stimulent financiar, numarul angajatorilor care s-au aratat interesati de el a fost mult mai mare (noua). Potrivit informatiilor primite de la AJOFM Dolj, acestia au încadrat în munca 19 elevi si studenti. În functie de nivelul de pregatire, ei au fost angajati ca bibliotecari, desenatori tehnici, operatori pe calculator, agenti reclama publicitara, functionari administrativi, distribuitori de presa si muncitori necalificati.
Sprijinul, conditionat de depunerea declaratiilor lunare
Pentru a beneficia de suma cuvenita potrivit legii, aferenta unei luni, angajatorii au obligatia de a depune la AJOFM declaratia lunara privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta lunii respective, în original si în copie; tabelul nominal întocmit potrivit modelului-tip; pontajul si statul de plata, în copie.