Intreprinzatorii care vor sa se lanseze intr-o afacere si cei care au cel mult doi ani de activitate mai au la dispozitie mai putin de o zi pentru a solicita sprijin de la stat. Acestia pot primi pana la 60.000 de lei.

Tinerii intreprinzatori care se gandesc sa se lanseze intr-o afacere sau sa faca investitii noi in perioada aceasta destul de dificila pot primi un sprijin financiar nerambursabil de 49% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului de investitie, in limita a 60.000 de lei. Banii pot fi accesati prin Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare - START. "Contributia proprie trebuie sa fie in cuantum de minimum 10%, diferenta de pana la 51% putand fi obtinuta prin credit bancar", a declarat Leontin Radu Brasoveanu, consilier grad II in cadrul Oficiului Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (OTIMMC) Craiova, institutia prin care se deruleaza programul START. El a explicat ca, in cazul in care se opteaza pentru credit bancar, pentru acesta se poate solicita in proportie de 80% garantarea de catre Fondul national de garantare a creditelor pentru IMM-uri.

Criteriile de eligibilitate

Cheltuielile eligibile prin program constau in echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru - inclusiv software-ul aferent), aparate si instalatii de masura, control si reglare, precum si mijloace de transport auto pentru marfuri. La acestea se adauga cheltuielile cu licente, brevete, marci, francize, etichetare ecologica. Aplicantii persoane fizice pot beneficia chiar si de taxele pentru infiintarea societatii comerciale la Registrul Comertului.
Persoanele interesate de acest sprijin trebuie sa se grabeasca, intrucat se mai pot inscrie doar pana astazi, la ora 20.00. La aceasta etapa pot participa atat persoanele fizice (cu cetatenie romana, varsta cuprinsa intre 18 si 40 de ani neimpliniti si cel putin studii medii definitivate), cat si cele juridice (microintreprinderi care au cel mult doi ani de activitate la data inregistrarii on line, nu au datorii la bugetul statului, asociatul sau actionarul solicitant are cetatenie romana, varsta cuprinsa intre 18 si 40 de ani neimpliniti si cel putin studii medii definitivate). "Participarea la prima etapa a programului (cursurile de educatie antreprenoriala EMPRETEC pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare) nu este obligatorie pentru inscrierea la aceasta a doua faza. Cei care au participat insa la ea vor avea 25 de puncte in plus", a explicat Leontin Radu Brasoveanu.

Zece zile pentru depunerea documentatiei necesare

Pana ieri la pranz, in program se inscrisesera 317 persoane. Dintre acestea, 35, adica aproximativ 11%, sunt din Oltenia (14 din Dolj, 9 din Gorj, 8 din Valcea, 2 din Olt si 2 din Mehedinti). "In termen de 48 de ore de la data expirarii perioadei de inscriere in aceasta etapa, pe site-ul www.animmc.ro va fi publicata lista cu solicitantii eligibili, in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut si in limita bugetului alocat prin program pentru aceasta etapa", a spus Leontin Radu Brasoveanu.
De la data publicarii listei, beneficiarii eligibili trebuie, in termen de zece zile lucratoare, sa transmita la OTIMMC de care apartine judetul in care este inregistrata firma solicitanta / in care are domiciliul stabil solicitantul cererea de finantare insotita de documentele justificative.