Din 2007, ajutoarele pentru caldura se vor da numai de la bugetul local, indiferent ca se va aplica un pret local sau national de referinta. In cazul celui national, bugetele locale vor trebui sa suporte diferenta dintre costul real al producerii energiei termice si pretul vechi de referinta de 107,5 lei pe gigacalorie, dupa cum ne-a explicat Virgil Musatescu, presedintele Asociatiei pentru Politici Energetice din Romania (APER). In conditiile unui pret local, primariile au posibilitatea sa acopere din costurile incalzirii in functie de cat le permite bugetul propriu, adauga presedintele APER. Cu alte cuvinte, edilii oraselor vor trebui sa aloce mai multe fonduri pentru incalzire, daca vor sa fie realesi. In caz contrar, toata povara va cadea pe umerii cetatenilor.
Preturile partiale stabilite deja de ANRE ii nemultumesc insa pe multi edili. ßi asta pentru ca autoritatile locale vor fi obligate sa acorde o subventie de minimum 10% din pretul gigacaloriei.
In plus, aceste tarife depasesc cu mult nivelul maxim preconizat de reprezentantii primariilor. Spre exemplu, pretul de 230 de lei pe gigacalorie propus de ANRE pentru Alba-Iulia este exagerat in opinia viceprimarului Paul Voicu. Acesta sustine ca pretul calculat de primarie pentru o gigacalorie este de pana la 180 de lei. Voicu ne-a mai spus ca din cei 20.000 de locuitori ai orasului, doar 700 mai sunt racordati la reteaua centralizata. In aceste conditii, Primaria Alba va acorda ajutoare astfel incat cetatenii sa resimta o majorare de maxim 30% a facturii la energia termica, a precizat Voicu. In aceeasi situatie se afla si cetatenii din Suceava, care vor plati 213 lei pe gigacalorie, din Vaslui cu 216 lei pe gigacalorie si Zalau cu 203 lei pe gigacalorie, potrivit Mediafax.

Orase mai mari, preturi mai mici

Cetatenii oraselor mai mari vor fi ceva mai fericiti intrucat tarifele aferente lor sunt mai mici. La Brasov, pretul local de referinta este de 174 de lei pe gigacalorie, la Pitesti, 150 de lei, la Bacau, 140 de lei, la Iasi, 135 de lei, Cluj - 114, iar la Constanta, 112 lei pe gigacalorie. ßi in Bucuresti, unde s-au modernizat CET-urile, pretul gigacaloriei este de doar 114 lei. Cel mai mult vor plati pentru energia termica locuitorii din Sebes, Arad, unde pretul de referinta a fost stabilit la 230 de lei pe gigacalorie. Mai trebuie precizat ca Mediafax arata ca ANRE a stabilit preturile in functie de specificul zonei, respectiv conditiile de iarna, capacitatea de plata a populatiei, combustibilii folositi la producerea caldurii si posibilitatea bugetelor locale de sustinere bugetara a populatiei pentru plata energiei termice.