Presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, ne-a declarat ca toate deciziile de autorizare a ajutoarelor de stat date de Consiliu pana acum au fost luate in “totala compatibilitate cu practicile Uniunii Europene“, “inclusiv in cazul Sidex, unde s-a respectat Protocolul 2“. Berinde contrazice, astfel, inalti oficiali europeni care au declarat in repetate randuri ca in Romania nu sunt respectate regulile de acordare a ajutoarelor de stat. Recent, intr-un material aparut in “Financial Times“, se arata ca, in prezent, mai multi comisari europeni sunt hotarati sa ceara suspendarea negocierilor formale de aderare cu Romania daca nu vor fi adoptate reforme cu bataie lunga in domeniul politicilor de acordare a ajutorului de stat. De altfel, presedintele Consiliului Concurentei sustine ca motivul acordarii ajutorului de stat in cazul Sidex a fost viabilizarea companiei, asa cum este prevazut in Protocolul 2 al Acordului European de Asociere. Acest act arata ca, in conditiile in care compania devine viabila, ajutorul de stat trebuie retras, explica Berinde.
Anul trecut, Ispat Sidex a avut un profit de aproximativ 113 milioane de dolari. Surse din Ministerul Integrarii Europene spun ca, in deplin acord cu practicile europene, din 2003, Sidex nu trebuia sa mai beneficieze de nici un ajutor de la stat. Dar tot ele adauga ca, in prezent, in cadrul negocierilor se incearca sa se obtina o perioada mai mare de timp pentru ca Ispat Sidex sa beneficieze de facilitatile primite la privatizare. De altfel, sursele citate afirma ca “Politica in domeniul concurentei“, capitolul 6 de negociere intre Romania si Uniunea Europeana, va fi ultimul inchis. Pe de alta parte, recent BBC cita oficiali europeni care au lasat sa se inteleaga ca ajutoarele de stat acordate Ispat Sidex nu sunt compatibile cu legislatia europeana.
In prezent, conducerea Ispat Sidex se afla in negocieri cu Guvernul Romaniei pentru a modifica de comun acord contractul de privatizare a combinatului siderurgic in urma caruia noii proprietari au primit o serie intreaga de facilitati fiscale care se intind pana in 2007.