Toate ajutoarele de stat acordate ilegal dupa septembrie 2004 si pana la aderare vor trebui returnate de catre companii dupa 2007, la cererea Comisiei Europene. Pentru a fi legale, toate ajutoarele de stat trebuie autorizate de catre Consiliul Concurentei, conform acquisului comunitar.
Asadar, “este in interesul beneficiarilor ca ajutoarele de stat sa fie acordate pe criterii conforme cu acquisul si cu avizul nostru“, a aratat Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei.
Capitolul de Concurenta este unul dintre cele mai sensibile atat pentru Romania, dar si pentru functionarea eficienta a pietei interne a Uniunii Europene. Romania a inceput deja aplicarea acquisului comunitar in acest domeniu, este de parere Leonard Orban, negociator-sef cu Uniunea Europeana. Potrivit acestuia, “au fost infiintate departamente de ajutor de stat la toate institutiile implicate in acest proces, iar Consiliul Concurentei functioneaza deja eficient. Insa toate institutiile trebuie sa ajute Consiliul in munca sa, pentru a aplica integral prevederile acquisului comunitar“, a mai spus negociatorul-sef.
In ceea ce priveste ajutoarele de stat din sectorul siderurgic, participantii la reuniune au aratat ca toate companiile din sector si-au dat acordul in ceea ce priveste noile planuri de viabilitate si strategia de restructurare a sectorului, definitivate pe baza rezultatelor negocierilor la capitolul 6 - Concurenta.
Pana la finalul acestei luni, Consiliul Concurentei va transmite Comisiei Europene un raport privind ajutoarele de stat din zonele libere si defavorizate.
In martie, se va transmite UE un raport privind aplicarea angajamentelor referitoare la sectorul siderurgic.