Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) urmeaza sa fie abilitata de ministrul Finantelor sa recupereze ajutoarele de stat acordate ilegal, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Membrii comitetului interministerial pentru concurenta, reuniti ieri in prezenta primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu, au ajuns la concluzia ca de la inceputul lui 2005 nu s-au mai produs incalcari ale legislatiei in domeniul concurentei, dar trebuie actionat cu rapiditate pentru a rezolva problemele preluate din trecut. O prioritate in perioada urmatoare va fi recuperarea ajutoarelor de stat acordate ilegal in ultimii ani.
Premierul Tariceanu le-a solicitat participantilor la sedinta sa ia fiecare problema legata de concurenta si sa o rezolve punctual. “Respectarea angajamentelor legate de concurenta este o prioritate. Nu este timp de tergiversari sau de nepasare“, a subliniat seful Executivului.
Primul-ministru a dispus constituirea unui Departament pentru Ajutoarele de Stat in cadrul Ministerului Agriculturii. Personalul care va lucra in acest departament va beneficia de pregatire de specialitate, in colaborare cu partenerii europeni. Scopul departamentului va fi sa urmareasca respectarea prevederilor europene in domeniul ajutoarelor de stat in domeniul agricol, in conditiile in care aceasta chestiune nu intra in zona de actiune a Consiliului Concurentei.