Painea va fi personalizata. Potrivit ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Gheorghe Flutur, din ianuarie 2006 anumite marci vor fi aplicate direct pe paine, fara insa a pune in pericol calitatea produsului. Aceasta reprezinta una dintre masurile de combatere a evaziunii fiscale din industria painii si a produselor de panificatie.
Flutur a explicat ca personalizarea painii inseamna si stantarea si impachetarea ei. Oficialul din Agricultura s-a aratat ingrijorat pentru faptul ca in 1997 in Romania se consumau 2,3 milioane de tone de paine, in 2001 1,6 milioane, iar in 2004, 500.000 de tone, ceea ce inseamna o diferenta mare, de la 170 kg pe om, cat se consumau in ’97, la 23 kg pe om anul trecut. Trebuie spus ca, in mod normal, un om consuma anual 170 kg de paine. Altfel tradus, in prezent, evaziunea fiscala este in proportie de 40% din piata. Flutur si-a exprimat speranta ca masurile sa fie aplicate chiar mai devreme de ianuarie 2006.
„Aceste masuri de combatere a evaziunii fiscale au fost discutate in Consiliul pe produs la cereale si speram ca ele sa fie aplicate cat mai repede, cel tarziu pana la 1 ianuarie 2006 sa intram cu ele“. In acest sens, ministrul Agriculturii a amintit obligativitatea licentierii depozitelor si silozurilor si relicentierea morilor. De asemenea, activitatea acestor mori va fi monitorizata pentru a sti exact ce si cat se ruleaza. Flutur a mai spus ca foarte multi producatori nu platesc TVA-ul. Spre exemplu, a adaugat el, „este vorba despre 3,5 mii de miliarde de lei la paine, 1,1 mii de miliarde la faina, TVA care nu se plateste. In privinta impozitului, evazionistii pastreaza în buzunar 125 de miliarde de lei din impozitul pe paine si 140 de miliarde de lei din cel pe faina“.
Actul normativ impotriva evaziunii fiscale din acest sector va fi promovat de MAPDR in noiembrie.