Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, este multumit de bugetul obtinut de institutia pe care o conduce, desi se astepta la o suma mai mare pentru 2006. Comisiile reunite pentru Agricultura, Silvicultura si Industrie Alimentara din Senat si Camera Deputatilor au aprobat la inceputul acestei saptamani bugetul pentru Agricultura, valabil anul viitor, care a crescut cu 22% fata de 2005, ajungand la 2,85 milioane de lei (28.500 de miliarde de lei vechi). a€žBineinteles ca am fi vrut sa obtinem mai mult, dar si aceasta suma este rezonabila avand in vedere constrangerile bugetului nationala€œ, a explicat oficialul din Agricultura.
Gheorghe Flutur spera totusi ca la rectificarea bugetara sa mai primeasca fonduri, in special pentru capitolul sanitar-veterinar. Reamintim ca problemele identificate in Raportul de monitorizare pentru 2005 al Comisiei Europene au fost in principal legate de domeniul sanitar-veterinar si se refera la identificarea animalelor, la punctele de inspectie la frontiera, la inchiderea unitatilor de procesare neconforme si la ecarisarea teritoriului.
Ministrul Agriculturii a precizat ca un sfert din buget va merge la Programul Fermierul. Trebuie spus ca acest program prevede alocarea de credite pe zece ani pentru cei care pot sa acceseze fonduri Sapard, dar nu dispun de o suma care sa acopere 50% din valoarea proiectului. Sume importante se vor indrepta si catre subventia pe suprafata si subventia pe animal, cat si pentru renta viagera.
De asemenea, au fost prevazute sume pentru finantarea Agentiilor de Plati, pentru imbunatatiri funciare, irigatii si pentru dotarea cu instalatii de pompare corespunzatoare.
çn acelasi timp, Gheorghe Flutur spera sa acceseze cat mai repede fondurile cu Banca Mondiala, mai precis peste 100 de milioane de dolari.