Investitorii straini sunt tot mai atrasi de ideea de a investi in agricultura romaneasca, a spus ieri Catalin Pauna, economist-sef la misiunea Bancii Mondiale (BM) in Romania. Potrivit acestuia, tara noastra are mari sanse sa devina in urmatorii ani unul dintre cei mai mari producatori si exportatori de produse agricole din Europa datorita avantajului pe care il are in acest sector in comparatie cu alte tari. El a subliniat, in cadrul unui seminar pe tema „Oportunitati de afaceri in Agricultura si Industria Alimentara“, ca Romania este situata printre tarile in care mediul de afaceri a cunoscut imbunatatiri semnificative. Aceasta este concluzia unui studiu realizat in o suta de tari si care a vizat calitatea mediului de afaceri.
Trebuie spus ca BM deruleaza in prezent doua programe in domeniul agriculturii. Primul vizeaza finantarea micilor fermieri (Rural Finance), iar al doilea se refera la transferul de cunostinte catre fermieri (MAKIS).
De asemenea, Catalin Pauna a spus ca se pregateste un proiect de consolidare institutionala si de reforma in sectorul agriculturii si al productiei agroindustriale. Proiectul se va materializa abia la jumatatea anului viitor.