Temperaturile extrem de mari din ultimele zile pun in pericol toate culturile infiintate toamna trecuta, fiind vorba in special de griu, orz si ovaz. Conform opiniei specialistilor, plantele care au avut o dezvoltare incetinita, specifica sezonului rece, se comporta acum ca si cum ar fi primavara, fapt care ar putea conduce la distrugerea lor completa odata cu venirea unui val de frig, preconizata a se intimpla zilele urmatoare. “Ceea ce se intimpla este foarte periculos, pentru ca riscam sa avem pierderi foarte mari la toate culturile daca in urmatoarea perioada ne vom confrunta cu temperaturi foarte scazute”, ne-a declarat directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Galati, Petre Grigore.

Situatia nu le este straina producatorilor agricoli, si in anii precedenti existind fenomene meteo asemanatoare, insa nu de o asemenea amplitudine. De parca nu ar fi fost de ajuns, ne confruntam si cu o lipsa acuta de apa in sol, precipitatiile cazute in ultima perioada fiind insuficiente pentru dezvoltarea normala a culturilor.

Sute de mii de euro s-ar putea duce pe apa Simbetei

Conform datelor Institutului de Meteorologie, in unele zone din judet s-au inregistrat in ultimele zile si temperaturi de peste 10 grade Celsius, situatie nemaiintilnita de peste 10 ani. In acest moment este greu de prezis care vor fi pagubele pe care le vor inregistra agricultorii, prefigurindu-se in acelasi timp pierderi majore si in ceea ce priveste pomii fructiferi si vita de vie. Acest lucru i-ar aduce la sapa de lemn pe multi proprietari de plantatii viticole si pomicole, care au beneficiat de fonduri pe SAPARD sau Fermierul si care isi vad acum munca pusa in pericol. Pomii si vita de vie recent plantata nu rezista la schimbarile bruste de temperatura, in timp ce plantatiile mai vechi risca sa nu mai produca nimic in acest an daca frigul va distruge mugurii aparuti in ultimele zile ca urmare a temperaturilor ridicate. Mai grav este faptul ca extrem de putini agricultori si-au asigurat culturile, ei neputind fi despagubiti in cazul in care acestea vor fi afectate de calamitati.

Caldura cu care ne-am obisnuit in ultimele zile nu este de bun augur pentru culturile agricole, agricultorii fiind speriati de perspectiva unor pierderi semnificative daca vremea se va raci brusc in urmatoarea perioada.