Cresterea economica a Romaniei se va situa in jurul a 10% in trimestrul al treilea, ca urmare a unei productii agricole foarte bune, a declarat, joi, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu. "Este posibil sa avem o crestere chiar de peste 10% in trimestrul trei, dar nu putem spune sigur. Va fi de peste 9,3% si se va situa in jurul valorii de 10%", a declarat Ghizdeanu. El a explicat ca in trimestrul al treilea cresterea a fost influentata de rezultatele bune din agricultura. "Agricultura nu a intrat in calculul cresterii economice pe primul semestru", a spus Ghizdeanu.
In prima jumatate a anului, cresterea economica a fost de 8,8%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ghizdeanu a aratat ca aportul primului semestru la cresterea economica este de aproximativ 37-40%, comparativ cu aproximativ 60% in cazul celui de-al doilea semestru.
In ceea ce priveste prognoza CNP de inflatie, oficialul a mentionat ca impactul cel mai semnificativ l-a avut criza financiara internationala. "Impactul pe inflatie a fost majoritar din cauza contextului international", a adaugat Ghizdeanu.
CNP a mentinut estimarea privind inflatia din acest an la 5,8%, insa a ridicat de la 4% la 4,5% proiectia pentru 2009.
In privinta deficitului bugetar, oficialul a aratat ca este cel mai important indicator si spera sa nu depaseasca 3% din PIB conform normelor europene la sfarsit de an. El a adaugat ca, pana la sfarsitul anului, cresterea exporturilor va continua sa fie mai mare decat avansul importurilor.