Producatorii agricoli care detin, administreaza si valorifica pe piata exploatatii agricole si amenajari piscicole, precum si fermierii care cresc, in exploatatii agricole, animale de productie si reproductie vor beneficia, si in 2005, de subventii bugetare, a hotarat Guvernul in sedinta de ieri. Hotararea stabileste o valoare a subventiei pentru productia de carne cuprinsa intre 6.000 lei/kg carne in viu si 8.000 lei/kg carne in viu pentru porcii in greutate de 90-110 kg/cap livrati la abatoarele autorizate. Pentru ouale certificate ecologic se va acorda o subventie in valoare de o mie de lei/bucata.
Pentru laptele de oaie si de capra, subventia va fi de 2.800 lei pentru fiecare litru de lapte livrat pentru prelucrare. Pentru familiile de albine elita si familiile de albine productie, subventia va fi de 100.000 lei/familie.
Actul normativ mai prevede o subventie de 10.000 lei/kg pentru stiuca, precum si subventii pentru salau, somn si pentru sturioni.
In ceea ce priveste sectorul vegetal, sprijinul direct al statului va fi in valoare totala de 1.376,6 miliarde de lei si va fi acordat pentru productia de grau, secara, sfecla-de-zahar, orez, in, canepa pentru fibra, legume de sera sau de camp, struguri nobili pentru vinuri, hamei, floarea-soarelui, mazare, fasole, naut, linte, bob si lupin dulce.
Pentru a beneficia de aceste subventii, producatorii agricoli trebuie sa prezinte directiilor judetene contractele de vanzare-cumparare incheiate pentru valorificarea productiei-marfa. Termenul-limita pentru depunerea documentatiei de catre producatorii agricoli este 15 iunie 2005.