In cadrul programului Renta viagera au fost aprobate in acest an aproape 18.000 de solicitari, pentru 2007 fiind necesara o suma de 23 de milioane de lei pentru a le acoperi, a declarat directorul general al Agentiei Domeniile Statului (ADS), citat de NewsIn. Numarul mare de cereri inregistrate pana acum arata ca proprietarii prefera sa-si dea pamantul in arenda si nu sa-l vanda. In aceasta situatie, ei beneficiaza si de banii de la stat, dar si de veniturile convenite prin arenda. In plus, ei isi pastreaza si dreptul de proprietate asupra pamantului.
Toti cei 18.000 de proprietari de pamant care au solicitat renta viagera agricola detin o suprafata totala de 75.000 de hectare si vor primi banii in 2007. In 2006 au fost cheltuite doar 145.000 de lei din bugetul de 47 de milioane de euro alocat de Ministerul Agriculturii pentru programul Renta viagera.
Reamintim ca legea privind acordarea rentei viagere prevede ca proprietarii care isi arendeaza terenul sa primeasca 50 de euro pe hectar pe an, iar cei care isi vand terenul beneficiaza de 100 de euro pe hectar pe an. Aceste sume se adauga la valoarea arendei sau la pretul de vanzare al pamantului, dupa caz. Persoanele care isi vand sau arendeaza terenul trebuie sa aiba peste 62 de ani si pot pastra 0,5 hectare, cu conditia sa nu comercializeze produsele obtinute. (S.N.)