Inghesuiala de zilele acestea de la sediile agentiilor de plati pentru agricultura din intreaga tara a sensibilizat Comisia Europeana (CE). Romania a solicitat si obti-nut aprobarea CE pentru prelungirea cu doua saptamani, pana la finele lui mai, a cererilor pentru subventii europene in agricultura care trebuie depuse la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura, a declarat ieri, la sfarsitul sedintei de guvern, ministrul de resort Decebal Traian Remes.
Ministrul a explicat si depasirea suprafetei convenite prin cererile de subventie. "Fata de suprafata convenita, avem o depasire de 8 procente care precis vor fi corectate. E o greseala, din punctul meu de vedere, impardonabila ca Romania a acceptat ca suprafata minima eligibila sa fie de 0,3 hectare, pentru ca in Ardeal unita-tea de masura seculara e iugarul, iar o jumatate de iugar, prin diviziune, e sub 0,3 hectare", a aratat Remes.
Termenul-limita pentru depu-nerea cererilor de catre fermieri a fost 15 mai, urmand ca agricultorii care solicita platile in intervalul 15 mai-11 iunie, "perioada de toleranta", sa fie penalizati cu 1% din valoarea subventiei, de aproximativ 50 de euro pe hectar, pentru fiecare zi de intarziere.
Potrivit datelor centralizate, APIA a primit pana la data-limita 1,15 milioane de cereri de obtinere a subventiei UE, pentru terenuri de 8,8 milioane hectare, suprafata care depaseste cu 1% nivelul estimat.
Platile unice pe suprafata din fonduri UE se ridica la circa 440 de milioane de euro in acest an, suprafata estimata pentru care vor fi acordate subventii fiind de 8,6 milioane de hectare.
Pentru a primi banii, fermi-erii trebuie sa respecte conditiile de bune practici agricole si de mediu (Good Agricultural and Enviro-nment Conditions - un set de 11 reguli minimale de intretinere), dar si sa detina un teren de minimum un hectar, impartit in parcele de cel putin 0,3 hectare.
Sumele aferente lui 2007 vor fi acordate in perioada 1 de-cembrie 2007-30 iunie 2008, in contul bancar al fermierilor. (M.C.I.)