Zeci de fermieri doljeni au luat credite bancare pentru a-si plati furnizorii sau pentru a-si înfiinta culturile si garanteaza chiar cu subventia pe care trebuie sa o primeasca prin intermediul APIA. Creditul este singura posibilitate de supravietuire a agricultorilor în aceasta perioada.

Firmele din domeniul agricol apeleaza la o practica mai putin întâlnita pentru a putea trece de blocajele de plati în care se afla în aceasta perioada. Companiile agricole au ajuns în stadiul de a contracta credite bancare pe termen scurt, pentru care pun gaj chiar subventia pe suprafata pe care ar urma sa o primeasca de la Uniunea Europeana, prin intermediul Agentiei de Plati si Interventii în Agricultura (APIA). Doar trei banci au fost acceptate de Ministerul Agriculturii pentru a acorda asemenea credite fermierilor, CEC Bank, BRD si BCR. Dobânda practicata pentru creditele APIA este de 15% pe an. Se acorda împrumut în limita a 70% din valoarea subventiei pe care fermierul trebuie sa o primeasca. De fapt, garantia pentru respectivul credit vine, pe de o parte, de la Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) - 50% din valoare, iar restul de 50%, din cesiunea de creanta pentru subventia ce trebuie primita de agricultor de la APIA. Împrumutul se acorda pâna pe 30 iunie 2009, data la care se estimeaza ca se vor achita toate subventiile aferente anului 2008. Astfel ca firmele debitoare au avantajul scutirii de anumite taxe si comisioane pe perioada creditului, conform adresei de web a CEC Bank. Fermierii trebuie sa returneze creditul pâna la sfârsitul lunii iunie si au posibilitatea sa plateasca dobânda o singura data la scadenta împrumutului. "Numarul beneficiarilor acestui gen de credit este în crestere (...) Împrumutul este destinat pentru acoperirea necesarului de capital de lucru în vederea sustinerii activitatii curente din agricultura", a spus Traian Traicu, specialistul în comunicare de la BRD Groupe Societe Generale.
Potrivit directorului APIA Dolj, Emil Calugaru, pâna ieri cerusera adeverinta de la institutie pentru contractarea unui credit cu o asemenea garantie aproximativ 60 de fermieri doljeni. "Vor veni si altii, pentru ca suntem abia la început si nu s-a încheiat perioada pentru asemenea solicitari. Ei pot sa vina oricând, pâna în iunie. Noi le eliberam o adeverinta, care atesta suprafata pe care o au", a spus directorul APIA Dolj.

Solutii pentru blocaje

Multi dintre fermierii doljeni trebuie sa îsi achite furnizori restanti de anul trecut, sa înfiinteze culturile de primavara si sa le întretina pe cele de toamna. Societatile se afla în blocaje, iar pentru a nu intra în incapacitate de plata, sunt nevoite sa ia credit garantând cu subventia, pentru a-si mai achita din datorii. "Nu pot sa astept sa ma bage nu stiu ce furnizor în faliment. Subventiile oricum le vom primi pâna la urma, asa ca am apelat la solutia aceasta pentru a redresa situatia. Nu sunt lichiditati pe piata, asa ca apelam la asemenea credite. Daca ar fi subventii considerabile de la stat sau daca cele existente s-ar achita la timp, nu ar mai fi nevoiti agricultorii sa apeleze la credite cesionându-si creantele din subventii", a explicat un agricultor doljean.

Cum se procedeaza

Modalitatile de accesare a unui împrumut cu cesiunea subventiei pe suprafata sunt asemanatoare la toate cele trei banci acreditate. Difera doar unele criterii de eligibilitate a clientului. Fermierii trebuie sa prezinte la dosarul de credit: adeverinta de la APIA, documentele necesare deschiderii contului curent (în care se va vira subventia de la APIA); copie dupa actul de identitate al solicitantului; cererea de credit; acorduri de la Biroul de Credit, Centrala Riscurilor Bancare si Centrala Incidentelor de Plati (daca este cazul); un certificat de atestare fiscala; bilantul depus la Finante pe anul 2007; declaratia estimata de venit pe ultimul an depusa la organele fiscale. Chiar daca agricultorul face dovada ca are de primit subventie pe suprafata, daca nu îndeplineste conditiile generale de acordare a unui credit impuse de banca, ar putea sa nu acceseze împrumutul, spun surse dintr-o unitate acreditata.