Agricultorii din zona Corabia - Sadova vor beneficia de un sistem de irigatii modernizat. Peste 40.000 ha de teren vor putea fi irigate cu un sistem reabilitat din fonduri de la Banca Mondiala si de la guvern. Ieri a fost receptionata statia de pompare principala de la Dabuleni, iar retelele de canalizare, de desecare si reabilitarea perdelelor forestiere vor fi finalizate pana in martie anul viitor.

Oficialitati judetene, ambasadorul Marii Britanii in Romania, Robin Barnett, ministrul agriculturii, Ilie Sarbu, si presedintele Senatului, Mircea Geoana, au participat ieri la receptia principalei statii de pompare din cadrul sistemului. Reabilitarea s-a facut pe baza unui proiect de 27,8 milioane de dolari, bani proveniti dintr-un imprumut de la Banca Mondiala si din contributii ale guvernului. O parte din fonduri, 2,5 milioane de dolari, au reprezentat sprijin acordat Organizatiilor de Udatori, ce a constat in debitmetre si echipamente de udare. Prin investitia receptionata ieri, 40.000 din cele aproape 75.000 de hectare din zona Sadova-Corabia vor fi irigate cu un consum redus de energie, aspect important mai ales prin prisma preturilor mai mici pe care le vor plati agricultorii.
Pe langa statiile de pompare, proiectul include si reabilitarea retelei de transport al apei, a celei de desecare si refacerea unei suprafete de 110 hectare de perdele forestiere de protectie. "Noi speram ca pana la iarna sa terminam intreaga lucrare. Daca ar merge la capacitate maxima, sistemul ar putea iriga 74.000 de hectare si ar consuma cam o treime din productia Hidrocentralei Vidraru", a declarat directorul de proiect, Cornel Tusa. "Este un proiect simbolic. Aici, la Dabuleni, avem cea mai mare organizatie de udatori din Romania. Un domeniu atat de sensibil nu mai poate face obiectul unei singure guvernari ca perioada. Trebuie un plan macar pe zece ani", a spus Mircea Geoana.
Acesta a precizat ca investitia are nevoie de utilizatori. "Nu am creat conditiile ca utilizatorii sa-si permita sa investeasca. Bulgarii au redus tariful la electricitate cu 30%. Ar putea fi un lucru interesant pentru agricultura romaneasca", a mai spus Geoana. Presedintele Senatului a adaugat ca alt proiect care are nevoie de o dezbatere publica este canalul Siret - Baragan, Siret - Ialomita. "Costa o jumatate de miliard de euro, dar fondurile ar putea veni printr-un proiect de buget multianual", a completat acesta.
Geoana a precizat ca unul dintre proiectele ce vor fi luate in discutie se refera la reabilitarea barajului Isalnita. "Poate asigura apa pentru irigatii si agent termic pentru serele de la Isalnita", a conchis presedintele Senatului, senator de Dolj din Colegiul Dabuleni.
Ministrul agriculturii, Ilie Sarbu, prezent si el la eveniment, a declarat ca va propune infiintarea unei asociatii a producatorilor de pepeni verzi. "De ce sa nu facem un brand din lubenita de Dabuleni? In felul acesta se pot obtine fonduri europene. Vrem ca producatorii sa nu mai vanda pe marginea drumurilor, ci in depozite", a spus Sarbu.