Agentii economici care vor parteneriate cu Loteria Romana isi pot deschide agentii mandatare, pentru care compania ofera comisioane din vanzari intre 7 si 14%, in timp ce pentru vanzarea pariurilor in cota fixa comisionul este de 5%, se arata intr-un comunicat al Companiei Nationale Loteria Romana.
La ora actuala exista 923 de agentii proprii si 758 de agentii mandatare si urmeaza sa deschidem alte agentii mandatare. Pentru agentiile care lucreaza pe sisteme automatizate - 6/49, Joker, 5/40, Noroc - comisionul este de 7% din vanzari. Pentru cele care lucreaza pe sisteme neautomatizate - loz in plic, loz randalinat, loz razuibil - comisionul este de 14% daca platesc in momentul in care primesc marfa si 10% daca platesc la termen. Pentru vanzarea pariurilor in cota fixa, comisionul dat de Loterie este de 5%.
Loteria are in plan dublarea numarului de agentii mandatare din tara, de la 700 de unitati in prezent, pana la 1.000-1.400 in urmatorii doi ani, prin incheierea de parteneriate cu diversi agenti economici. In acest sens, compania va incheia un acord cu OMV, care va presupune deschiderea a 80 de noi agentii mandatare in tara.
Conditiile generale pentru deschiderea unei agentii Loto in regim mandatarial sunt urmatoarele: suprafata spatiului alocat desfasurarii de activitati loteristice trebuie sa fie de minimum 10 m2; nu sunt autorizate puncte de lucru in constructii provizorii de tip chiosc; distanta minima fata de o agentie proprie a CNLR SA sa fie de minimum 400 m; in cazul in care spatiul este detinut in regim de chirie, contractul de inchiriere sa fie incheiat pe o perioada minima de 1 an de zile; in cazul in care agentia va functiona la parterul unui bloc, este necesar acordul-cadru al asociatiei de locatari in vederea desfasurarii de activitati loteristice. Daca conditiile enuntate mai sus sunt indeplinite, urmatoarea etapa este constituirea si depunerea unui dosar care va cuprinde urmatoarele documente: copie dupa certificatul de inmatriculare sau autorizatia de functionare; copie dupa statutul societatii; act de garantie reala (garantie imobiliara, gaj fara deposedare sau scrisoare de garantie bancara). Acest document se depune ulterior in completarea dosarului privind infiintarea unei agentii doar in conditiile unui aviz favorabil dat de reprezentantii locali ai CNLR SA. De asemenea, este nevoie de o copie dupa actul de proprietate/chirie/comodat - pentru spatiu, un acord pentru instalarea antenei VSAT si un acord proprietar/Asociatie de Locatari pentru desfasurarea in spatiul respectiv de activitati loteristice.