Minorii cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani nu mai au posibilitatea sa plece intr-o tabara educationala din strainatate decat insotiti de un parinte sau de o persoana care sa aiba acordul parintilor. Asa prevede Legea nr. 248/2005, pe care Politia de Frontiera o pune in practica din acest an. Din aceasta cauza, reprezentantii ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism) protesteaza si le cere autoritatilor
sa renunte la aceasta conditie care, in opinia lor, incalca dreptul la educatie pentru copii.

Dupa aplicarea actului normativ, daca un parinte decide sa-si trimita copilul intr-o tabara educationala, unde sa interactioneze cu alti copii de nationalitate diferita, nu o mai poate face decat cu un insotitor permanent. Astfel, Legea
nr. 248 blocheaza dreptul la deplasare al minorului neinsotit. Acest lucru conduce si la o dublare a costurilor pe care parintii le platesc in calitate de insotitor. "Un tanar de 16 ani, de exemplu, nu mai are voie sa calatoreasca singur, asa cum se intampla in alte state europene. Parintele trebuie sa se cazeze separat, la hotel", a explicat Lucia Morariu, presedintele ANAT. Trebuie spus ca in ultimii ani tot mai multe familii instarite isi trimit odraslele pentru doua-trei saptamani in Anglia, Franta, Germania sau Elvetia sa invete limba si sa intre in contact cu obiceiurile locului. Copiii sunt cazati in campusuri impreuna cu elevi din alte tari sau la familii selectionate.
Pana la finele anului trecut, minorii puteau sa paraseasca neinsotiti teritoriul Romaniei numai daca indeplineau doua condiitii, respectiv pasaport individual (acordat de autoritati pe baza declaratiilor notariale ale parintilor) si acordul ambilor parinti prin declaratii notariale speciale.
"Pana la inceputul acestui an, copiii erau preluati la aeroport de reprezentantul companiei aeriene si condusi la avion, iar la destinatie de reprezentantul local al programului, profesor sau familie", a mai spus Morariu.
De aceea, reprezentantii ANAT au cerut ajutorul Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), precum si al Uniunii Agentiilor de Turism din UE - ECTAA.

900 de euro, cea mai ieftina tabara

Agentiile de turism din Romania care prevad astfel de programe adresate minorilor vor avea de pierdut daca nu se revine asupra deciziei, sustin reprezentantii ANAT. Astfel, in cazul in care cel mai ieftin program costa 900 de euro, agentiile vor pierde aproximativ 3 milioane de euro. Dar sa luam un exemplu de tabara educationala care, din pacate, se adreseaza doar celor cu bani. Pentru cel putin 900 de euro, copilul merge cu avionul intr-o tabara din Marea Britanie, are pensiune completa timp de doua saptamani, ia lectii de engleza patru ore pe zi si, in plus, se ocupa cu diverse activitati sociale, ne-au explicat reprezentantii ANAT. Totusi, pretul poate sa ajunga si la cateva mii de euro. Spre exemplu, pentru 7.000 de euro, copilul sau adolescentul dispune de conditii de lux, poate fi cazat intr-o vila de lux, poate lua lectii de schi, de tenis sau de inot. Mai trebuie spus ca programul poate sa dureze si doua luni. "Exista familii care platesc 7.000-8.000 de euro pentru a-si trimite domnisoarele la scoli de bune maniere in Elvetia pentru o luna", a precizat, la randul lui, Marian Cojocarescu, reprezentantul unei agentii de turism. In opinia lui, aceasta masura este luata pentru a combate traficul cu copii, ceea ce nu se poate spune in cazul acestor programe.
Mai trebuie spus ca aproximativ 60 de agentii de turism din Romania au in oferta acest tip de vacante.