Agentiile de rating anunta cresterea riscului de tara al Romaniei
Senatorul Gheorghe Marcu, presedintele Departamentului PSD pentru relatia cu patronatele si piata de capital, a transmis un comunicat de presa: Creste costul asigurarii riscului de tara
Nu exista domeniu de activitate in care "trompetele triumfaliste" ale actualei puteri sa nu fie infirmate de realitatea cotidiana.
Un exemplu mai putin mediatizat, dar cu multe implicatii in domeniul creditarii, il reprezinta cresterea riscului de tara al Romaniei, crestere anuntata de agentiile de rating.
Astfel, numai in ultimele doua luni costul de asigurare a riscului a crescut cu 50%, ajungand la 462 puncte.
Urmare a acestui fapt, in mod automat cresc dobanzile la imprumuturile luate de populatie si de agentii economici.
De asemenea, cresc costurile pentru rascumpararea titlurilor de stat, la care se adauga majorarea costului finantarii externe a societatilor si bancilor din Romania, deoarece creditorii maresc dobanda in functie de cresterea riscului macroeconomic.
Toate acestea nu fac decat sa franeze cresterea economica a tarii si sa indeparteze tot mai mult de adevar proiectia bugetara a premierului si a echipei sale, total rupta de realitate. Pentru ca in timp ce riscul de tara creste pe baza unei economii atat de nesigure, guvernul prezinta triumfalist iesirea din recesiune sau alte realizari pe care ar trebui sa le aplaudam. Insa din economia reala si de la bugetul de stat nu vin aceleasi vesti bune. Din contra. Iar aceasta uriasa lipsa de concordanta si sincopele grave in politica economica, aplicata de acest guvern, ne mentin intr-o prelungita stare de criza generalizata.