Agentia Spatiala Europeana (ESA) finanteaza programele cercetatorilor romani printr-un proiect destinat cercetarii in spatiul cosmic si lansat saptamana trecuta in cadrul unei expozitii internationale in domeniu, potrivit Deutsche Welle. Finantat in cooperare cu Uniunea Europeana, proiectul denumit SURE ofera cercetatorilor din cele zece state est-europene ale UE, dar si din Romania si Bulgaria accesul la ESA.
Proiectul SURE, in valoare de doua milioane de euro, se refera la programele cu obiective industriale, destinate intreprinderilor mici si mijlocii care vor fi finantate in proportie de 50% de Comisia Europeana. Accesul la ESA asigura conditii de cercetare imposibil de realizat la sol, realizate intr-un mediu liber de gravitatie, imponderabil, cu proprietati unice pentru testarea unor produse inovatoare, se mai arata in sursa citata.
Ariile vizate privesc o paleta larga de inovatii in fiziologia umana, interfete fluide, energie, mediu, explorarea planetara sau zona nano-tehnologica (fizica cuantica, produse alimentare si in domeniul sanatatii).
Astfel, cercetatorii din statele membre Uniunii Europene, precum si din cele in curs de aderare (Romania si Bulgaria), pot depune proiecte pana la 31 ianuarie 2005. (Senica Micu)