Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si
Cooperatie este Punctul National de Contact pentru desfasurarea competitiei Premiile Europene pentru Initiative Antreprenoriale, competitie organizata de Directoratul General pentru Intreprindere si Industrie al Comisiei Europene. DG Intreprindere si Industrie a lansat competitia Premiile Europene pentru
Initiative Antreprenoriale pentru recunoasterea celor mai
remarcabile initiative in sustinerea antreprenoriatului
promovate in Europa.
Dimensiunea geografica si culturala a participarii in aceasta competitie va facilita evidentierea celor mai bune practici din intreaga Europa in ce priveste modalitatile diverse in care o regiune, oras, localitate sau comunitate a implementat creativ politici si actiuni in domeniul dezvoltarii antreprenoriale, cu impact asupra economiei locale, in ultimii doi ani (2004-2005).
Competitia se adreseaza nucleelor de sustinere a antreprenoriatului la nivel regional si local precum: autoritati ale administratiei publice, parteneriate public-private intre autoritati si intreprinzatori sau organizatii economice, programe educationale din statele membre ale Uniunii Europene, Romania si Bulgaria, Turcia, Norvegia si Islanda, in scopul incurajarii spiritului si talentului antreprenorial, la nivelul tuturor regiunilor Europei. Premiile Europene pentru initiative antreprenoriale nu reprezinta numai o competitie; ele urmaresc ridicarea nivelului de constientizare asupra antreprenoriatului, vizand evidentierea politicilor si sprijinului furnizat de autoritatile publice la nivel regional si local, precum si identificarea si reproducerea modelelor de succes. Printre obiectivele urmarite se numara: incurajarea si promovarea potentialului antreprenorial, crearea unui nivel mai ridicat de constientizare a rolului intreprinzatorilor in societate, identificarea si recunoasterea initiativelor si activitatilor de succes pentru promovarea intreprinderii si antreprenoriatului, prezentarea si diseminarea celor mai bune exemple de politici si practici in sprijinul antreprenoriatului. Premiile vor fi acordate la urmatoarele cinci categorii: premiul pentru pionierat antreprenorial (recunoaste actiunile care promoveaza cultura si talentul antreprenorial si are rolul de a creste constientizarea asupra rolului antreprenoriatului in societate); premiul pentru sustinerea initiativei antreprenoriale (recunoaste politicile inovatoare care promoveaza intreprinderea si atrage investitiile, in special in regiunile dezavantajate); premiul pentru reducerea birocratiei (recunoaste masurile pentru simplificarea procedurilor administrative pentru afaceri, in special pentru start-up); premiul pentru investitii in capitalul uman (recunoaste initiativele pentru imbunatatirea educatiei si trainingului antreprenorial, consolidarea legaturii dintre business si sistemul educational); premiul pentru respon- sabilitate antreprenoriala (recunoaste initiativele antreprenoriale care promoveaza responsabilitatea sociala corporativa si practicile de afaceri sustenabile in domeniul social si/sau de mediu).
Vor fi organizate doua etape de selectie pentru acordarea Premiilor Europene pentru Initiative Antreprenoriale, editia 2006: prima etapa va fi la nivel national; numai prin selectionarea in etapa nationala se poate intra in faza europeana a competitiei. Termen final pentru inregistrarea aplicatiilor: 31 mai 2006. Etapa finala la nivel european, acordarea premiilor: noiembrie 2006. Vor fi selectate si nominalizate la nivelul fiecarei tari doua candidaturi la doua categorii diferite pentru participarea la faza europeana a competitiei. Juriul european constituit din personalitati reprezentative ale mediului academic, guvernamentale, organizatii si cei ai institutiilor europene va premia practicile cele mai inovatoare si transferabile.