Guvernul a hotarat la ultima sedinta ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) sa poata cumpara grau in stocuri publice de interventie. Asta in cazul in care oferta de grau depaseste cererea de consum de pe piata. Cantitatea minima care va putea fi oferita spre vanzare la stocul public de interventie este de 80 de tone de grau, iar cantitatea maxima pe care APIA o poate achizitiona de la un ofertant este de 500 de tone. Costurile de transport si contravaloarea analizelor care certifica calitatea graului trebuie suportate de catre ofertanti. La stocul public pot face oferte de vanzare producatorii agricoli persoane fizice sau juridice, organizati in exploatatiile inregistrate in Registrul agricol sau in cel al fermelor. Aceste prevederi ale actului normativ vor fi aplicate pana la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Pretul de interventie, cantitatea de grau care va fi achizitionata, resursele financiare necesare si perioada de transmitere a ofertelor pentru vanzarea la stocul public de interventie vor fi aprobate prin hotarare de guvern, la propunerea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
Reamintim ca pretul de referinta al graului pentru productia de anul acesta a fost stabilit la 0,45 lei pe kilogram. Productia de grau pe 2005 a fost de 7 milioane de tone, insa aproximativ o treime din aceasta cantitate nu a indeplinit conditiile de panificatie. (S.N.)