Potrivit legii, vinzarea si cumpararea cupoanelor valorice destinate sprijinului producatorilor agricoli sint interzise. Anul acesta, politistii din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Dolj au aplicat 22 de sanctiuni contraventionale in valoare de 40.500.000 de lei. Cu toate acestea, Piata Centrala din Craiova inca mai „gazduieste“ afaceristi dornici sa achizitioneze aceste bonuri.

Ajutorul financiar acordat de guvern pentru agricultura ajunge la beneficiari sub forma de cupoane agricole. Potrivit celor spuse de Valentin Bulumaci, directorul executiv adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj, s-a ales aceasta varianta pentru a evita situatiile in care banii, in loc sa fie cheltuiti in scop agricol, ar fi fost investiti in cu totul alte activitati sau produse. Conform Ordonantei Guvernamentale nr. 117/2005, cupoanele pot fi utilizate ca mijloc de plata doar pentru procurarea de materiale si servicii agricole, numai in cadrul tranzactiilor directe intre beneficiari si distribuitori autorizati, vinzarea-cumpararea acestora fiind strict interzisa. Cu toate acestea, in Piata Centrala din Craiova, de o buna perioada, cumparatorii de bonuri agricole isi anunta nestingheriti intentia de negot, pretul de achizitie a cupoanelor fiind de jumatate din valorea lor. In conformitate cu OUG nr. 61/2004, eventualele incalcari ale prevederilor legale cu privire la bonurile agricole sint sanctionate contraventional cu amenda. Lucratorii din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Dolj au avut in vedere aceasta situatie a comercializarii ilegale a bonurilor valorice. Potrivit informatiilor furnizate de IJP Dolj, ca urmare a controalelor efectuate, au fost aplicate 22 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de 40.500.000 de lei. In plus, au fost ridicate peste 50 de cupoane agricole care au fost predate reprezentantilor DADR Dolj. Afaceristii nu s-au speriat insa prea tare de actiunile politiei, asa ca sint nelipsiti de la intrarea in Piata Centrala, unde isi atrag clientii, „concentrati“ sa-si promoveze afacerea pe care o coordoneaza.

Dosar penal pentru decontare cu acte fictive

Activitatea de decontare a cupoanelor, atunci cind sint insotite de documente justificate fictiv, este alta neregula legata de bonurile agricole si poate constitui o fapta de natura penala. La IJP Dolj se efectueaza deja cercetari intr-un astfel de dosar penal, intocmit lui Ion S. si Doinei S.

Acestia sint reprezentantii unei societati comerciale care, in perioada martie-mai 2005, au colectat de la producatorii agricoli din judetele Dolj si Mehedinti bonuri valorice oferind in schimb azotat de amoniu, insa pentru decontarea acestora au prezentat facturi fiscale care nu atestau realitatea, azotatul de amoniu inscris pe acestea fiind livrat ulterior incasarii contravalorii bonurilor.