13 firme doljene nu mai sunt "mari contribuabili", din cauza ca le-au scazut afacerile. Pe lista sunt si doua firme controlate de Dinel Staicu.
De la inceputul acestui an, 13 companii doljene nu mai intrunesc toate conditiile pentru a fi incadrate in categoria marilor contribuabili, ci au redevenit mijlocii, efectuandu-si raportarile contabile la sediul Fiscului judetean si nu la Bucuresti, ca anul trecut. Pe lista firmelor care au redevenit contribuabili mijlocii sunt multe institutii financiare nebancare (IFN), firme de leasing, de constructii etc. Printre ele se numara si doua societati controlate de omul de afaceri Dinel Staicu: Biroul de Investitii Regional Oltenia IFN SA si Partener IFN SA, aceasta din urma figurand ca avand activitatea suspendata din a doua jumatate a anului 2010. Dinel Staicu este in inchisoare de anul trecut, fiind condamnat la sapte ani, in urma unor fraude descoperite. Cand anumite firme se intorc de la Directia Mari Contribuabili la finantele judetene inseamna ca nu mai indeplinesc diferite criterii stabilite de lege, dintre care cele mai importante se refera la diminuarea afacerilor. Criteriile ANAF pentru a include o firma la mari contribuabili sunt legate de volumul cifrei de afaceri in anul anterior, marimea obligatiilor fiscale catre stat, volumul cheltuielilor cu personalul, valoarea activelor imobilizate corporale si necorporale. Cand acesti indicatori scad drastic, firma devine din nou contribuabil mijlociu, dupa cum stabileste ANAF. Dintre cele 13 firme carora le-au scazut afacerile in perioada crizei mai fac parte producatori locali si furnizori de diverse servicii financiare, precum si o regie: Continental Leasing IFN SA, Fondul Local de Garantare Craiova, Filiala a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri din Romania, Gecorom SA, Grosbi Impex SRL, Helco Leasing IFN SA, MAT SA Craiova, Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si a Fondului Locativ RA Craiova, Reistem Grup SRL, Roquette Romania SA Calafat, Serpico SRL, Sud Oil SRL.

Le este mai bine ca... mijlocii

Pentru multi contribuabili este o chestiune pozitiva intoarcerea la Dolj, unde isi platesc darile contribuabilii mici si mijlocii. Anul trecut, unele firme care tocmai trecusera la mari contribuabili sustineau ca ar fi preferat sa ramana la Dolj, pentru ca la Bucuresti birocratia este mai mare, iar drumurile repetate pana la ANAF si inapoi inseamna cheltuieli in plus si timp pierdut. "Pentru o simpla hartie merg de trei ori la Bucuresti", spunea anul trecut un om de afaceri craiovean, a carui companie trecuse la mari contribuabili.