Cea mai grava problema a mediului de afaceri este plata TVA la emiterea facturii
Statul nu aude si nu vede strigatul de disperare al mediului de afaceri: "Nu mai putem plati TVA la emiterea facturii". Firmele private cer statului sa schimbe legislatia, astfel incat plata TVA sa se faca la incasarea facturii, adica atunci cand firmei ii intra banii in cont ca sa poata plati la stat. Problema a fost adusa in atentia guvernantilor de multa vreme, dar fara rezultat. Importatorii sunt distrusi. "Un importator nu poate ridica marfa din vama daca nu plateste TVA. Vorbim de sume foarte mari, ca nu facem importuri in fiecare zi. Poate ca marfa aceea o vand in decurs de un an. De unde sa dau statului atatia bani? Asa ne blocheaza de tot afacerile", a spus un importator craiovean.
"Nu doar importatorii au problema aceasta. Si in comert se dau termene mari de plata la facturi. Sunt sectoare de activitate unde plata facturii se face in patru-cinci luni. Atunci intreprinzatorul are doua optiuni. Fie intarzie plata catre furnizori ca sa plateasca TVA la stat si atunci isi blocheaza afacerea. Fie intarzie plata obligatiilor catre bugetul de stat si, atunci, vor urma somatii si blocarea conturilor. Deci, pana la urma, tot se blocheaza firma", a explicat Ioan Vigaru, presedintele Camerei de Comert si Industrie (CCI) a judetului Dolj. El a precizat ca sistemul cameral din Romania impreuna cu Consiliul National al IMM-urilor si cu alte patronate au facut front comun pe aceasta problema, solicitand plata TVA la incasarea facturii catre Ministerul Finantelor, catre guvern, dar si catre presedintie, dar pana acum nu s-a luat nici o decizie.

40% din afaceri ajung mai intai la stat

"Intreprinzatorul privat a ajuns subjugat de stat. La emiterea facturii se plateste TVA catre bugetul de stat. In acelasi timp, firmele platesc si impozitul pe profit. Deci, 40% din afacere se duce la stat fara ca macar intreprinzatorul privat sa fi incasat banii. In conditiile acestea, sunt foarte multe firme care nu rezista", a spus presedintele CCI a judetului Dolj. In cazul importatorilor, Vigaru spune ca TVA-ul platit la ridicarea marfii reprezinta "tot o plata anticipata catre buget".
Fiscul are solutii: tranzactii pe baza de contract

Seful Fiscului doljean, Eugen Calinoiu, a recunoscut ca problema platii TVA la emiterea facturii este de anvergura pentru mediul de afaceri si ca adeseori s-a luat in discutie in guvern aceasta situatie. Dar el mai spune ca firmele pot incheia contracte si sa emita facturile mai tarziu, cand incaseaza banii. "Afacerea se incheie printr-un contract, care reprezinta acordul partilor. De ce nu emit firmele facturile cand i se dau banii de catre partenerul de afaceri? Dar firmele nu prea incheie contracte", a precizat Calinoiu. In schimb, pentru mediul de afaceri factura este garantia ca isi va recupera banii de la client. Calinoiu sustine ca firmele au dificultati mai ales cand este vorba de lucrari mari, de unde rezulta TVA uriasa si unde apar blocaje. Insa, el spune ca firmele isi asuma riscurile unei afaceri.
"Nu este o problema de neglijat din partea noastra. Dar cand emiti o factura cu termen de plata 120 de zile, iti asumi toate aceste riscuri", a spus seful Finantelor doljene.