Oamenii de afaceri israelieni cred ca birocratia din Romania este cel mai mare dusman al businessurilor pe care le deruleaza aici. Vicepremierul israelian, Ehud Olmert, aflat in vizita in Romania, a facut ieri un apel la Guvern, in numele investitorilor din tara sa, pentru a primi sprijin in lupta impotriva birocratiei. “Va cerem doar ca atunci cand castigam o licitatie si prezentam cea mai buna oferta sa ne ajutati. Daca ne ajutati, ajutati economia Romaniei prin crearea de locuri de munca, prin investitii in diferite sectoare ale industriei si nu numai. Cel mai mare dusman al investitorilor este birocratia,“ a mai explicat Olmert. In replica, vicepremierul roman Gheorghe Seculici a spus ca, desi exista birocratie, el considera ca “oamenii de afaceri din Israel si-au gasit locul in economia Romaniei“.
Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, a afirmat ca cel mai mare dusman al birocratiei este sectorul IT&C. “Suntem dornici sa punem in practica solutii IT in administratia publica pentru eliminarea acestui obstacol in dezvoltarea afacerilor“, a precizat Nagy.
Anul trecut, investitiile directe ale firmelor israeliene in Romania au insumat peste 31 de milioane de dolari, ceea ce plaseaza statul Israel pe locul 29 in clasamentul investitiilor straine. Intre 1990 si 2004, investitiile israeliene in tara noastra au ajuns la 2 miliarde de dolari.