Pentru ca privatizarile din Romania au fost finalizate in mare parte, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) anticipeaza ca ponderea valorii adaugate din servicii, constructii si industrie la formarea PIB va creste in urmatorii trei ani. Pe de alta parte, cota agriculturii se va diminua. Analiza CNP arata ca sectorul serviciilor va deveni majoritar si va furniza in 2010 53% din valoarea adaugata bruta realizata in sectorul privat, urmata de industrie cu circa 28%.
De altfel, estimarile CNP arata ca firmele private romanesti isi sporesc ponderea in PIB. Astfel, ponderea sectorului privat la formarea PIB va creste la 78,8% in 2010 de la 71,8% anul trecut, iar cifra de afaceri detinuta de firmele private va reprezenta 92% din total.
De asemenea, continuarea procesului investitional va determina majorarea ponderii capitalului social privat in companii de la 77,3% anul trecut la 87% in 2010. Pentru industrie, CNP anticipeaza cresterea ponderii sectorului privat la 85% in 2010, cu trei puncte peste nivelul de anul trecut. Avansul anticipat pentru agricultura este de circa doua puncte, la 99,4%, iar pentru constructii de trei puncte, la 99%. Cea mai importanta crestere este prognozata pentru servicii, de la 76% in 2006 la 86,5% in 2010.
Analistii comisiei noteaza ca serviciile sociale, cum ar fi invatamantul, sanatatea, gospodaria comunala, vor continua sa fie prestate intr-o proportie insemnata de catre stat, chiar daca, in perspectiva, contributia sectorului privat va deveni majoritara. (Mugur Cosmin)