Arta constituie o foarte buna moneda de schimb pe piata si asta pentru ca se vinde in continuare extrem de bine. Spre exemplu, in Romania, la mare cautare printre colectionari sunt picturile care poarta semnaturi celebre, spun specialistii in domeniu citati de The Money Channel.
Cea mai bine vanduta opera de arta romaneasca este sculptura lui Constantin Brancusi Pasarea in vazduh. Ea a fost insa tranzactionata la New York, anul trecut pentru 27.400.000 de dolari. Cel mai valoros tablou ii apartine lui Nicolae Grigorescu si a fost adjudecat cu aproximativ 60.000 de euro. Totusi, la noi in tara se pot cumpara veritabile obiecte de arta la preturi mult mai mici.
Puse in vanzare sau nu la casele de licitatii, obiectele de arta sunt la mare cautare in spatiul romanesc. Istoricul de arta Anca Oprea a comentat pentru The Money Channel ca nu trebuie sa ai cont de milioane de dolari pentru a-ti putea mobila sufrageria cu un bufet si o vitrina facute la Viena la inceputul secolui 19. Mai mult, nu e o minune sa-ti decorezi casa cu mici obiecte din portelan de Sevre sau sfesnice din argint. (R.M.)