Firmele noi apar precum ciupercile dupa ploaie, desi oficial nu am iesit din criza. Probabil ca oltenii au descoperit domenii noi de activitate, aducatoare de profit, ca altfel nu se explica afluxul de firme noi, intr-o perioada in care economia ramane amortita, iar previziunile nu sunt tocmai bune. In toate judetele Olteniei, in primele opt luni ale anului s-au infiintat mii de societati noi si persoane fizice care desfasoara activitati comerciale, cu mult peste numarul afacerilor noi, infiintate in aceeasi perioada a anului trecut. Concret, potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), in Dolj au aparut anul acesta 3.126 de comercianti, pe cand in 2010, tot pe primele opt luni, se infiintasera doar 2.193 de firme. In Gorj, situatia este similara: 1.331 de agenti economici nou-infiintati in 2011, fata de 1.035 - pe primele opt luni din anul 2010. In Olt, numarul firmelor noi aproape ca s-a dublat: de la 941 in perioada analizata din 2010, la 1.662 de firme in 2011. Pana si in Mehedinti s-a intensificat activitatea economica, cel puțin pe hartie. In acest judet se infiintasera 821 de firme pe primele opt luni din 2010, iar acum numarul lor a ajuns deja la 1.350. La fel si in Valcea: anul trecut erau 1.153 de firme nou-infiintate in primele opt luni, iar acum sunt deja 1.617. Trendul s-a mentinut la nivel national, unde, potrivit ONRC, numarul inmatricularilor de societati a crescut cu 27% din ianuarie pana in august, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Agricultura si intermedierile financiare - in top

Cele mai multe firme nou-infiintate in Dolj au declarat la Oficiul Registrului Comertului (ORC) Dolj obiect principal de activitate in domenii tot mai variate. Cel mai bine sta agricultura, un domeniu in care firmele au aparut precum ciupercile dupa ploaie. "Cele mai multe societati nou-infiintate activeaza in agricultura, silvicultura si pescuit, unde inmatricularile au crescut cu 161% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in intermedieri financiare si asigurari, unde au crescut cu 78% fata de aceeasi perioada, si in constructii, unde cresterea este de 58%. In agricultura, cele mai multe sunt persoane fizice autorizate (PFA), care s-au infiintat in special pentru a atrage fonduri europene, pe diverse programe existente", a precizat Oana Dinca, directorul ORC Dolj. De asemenea, multi dintre cei care si-au deschis firme ori s-au inregistrat ca PFA nu sunt neaparat pusi pe afaceri. "In cazul PFA, foarte multe persoane au ales aceasta forma de organizare la cererea angajatorului, in special in asigurari, nu neaparat ca desfasoara o activitate comerciala", a spus Oana Dinca. Euforia pentru afaceri este greu de explicat si de catre finantisti, pentru ca numarul mare de firme nou-infiintate inca nu se simte la veniturile virate catre buget. "Se inchid unele firme, dar nu ca anii anteriori, respectiv se deschid altele, dar nu se simte ca foarte multe firme noi si-ar fi inceput activitatea", a spus Mihai Antonescu, directorul adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj.

O firma la fiecare 31 de locuitori

ORC sustine ca, in prezent, in Dolj exista 23.792 de comercianti activi, dintre care 16.551 sunt persoane juridice, iar 7.241 sunt persoane fizice sub diverse forme de organizare (PFA, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale). Ceea ce inseamna ca, la un judet cu o populatie de peste 734.000 de locuitori, exista un comerciant la fiecare 31 de persoane. Dintre cele 16.551 de persoane juridice, exista doar putin peste 12.000 de firme care au activitate si depun lunar declaratii fiscale, potrivit datelor de la DGFP Dolj.

Mai putine insolvente

Si numarul insolventelor a scazut in Oltenia. In luna august a acestui an, de exemplu, in Dolj au intrat in insolventa noua societati, in Valcea - trei, iar in Gorj, Olt si Mehedinti nu s-a inregistrat nici o firma in procedura de insolventa. Statisticile oficiale de la ONRC arata ca s-a temperat si suspendarea activitatii firmelor, la acest capitol fiind scaderi intre 60% si 80% fata de anul trecut, pe fiecare judet al Olteniei. Si dizolvarile sunt in scadere in regiune.
Debutantii in afaceri, concentrati pe servicii

Tinerii debutanti in afaceri, adica aceia care asteapta cei 10.000 de euro de la stat pentru a desfasura un business, s-au axat pe domenii de activitate, in general, din servicii. Potrivit ORC Dolj, cele mai multe SRL-D-uri infiintate anul acesta au declarat drept obiect de activitate intretinerea si repararea autovehiculelor (service-uri auto), pe locul al doilea au fost societatile care desfasoara activitati de administratori de retele de calculatoare, iar pe locul al treilea se situeaza firme care desfasoara activitati de alimentatie publica (catering) pentru evenimente. Pana acum, in Dolj s-au infiintat 128 de astfel de firme, numite SRL-D, si inca 20 au facut rezervare de denumire la Registrul Comertului. Exista si multi tineri pana in 35 de ani care, cel mai probabil, au renuntat pe parcurs sa isi mai infiinteze o firma, astfel ca in 69 de cazuri perioada in care trebuia sa rezerve un nume pentru societate a expirat.