Comisarii Garzii Financiare Bihor au atras luna trecuta la buget peste 10 miliarde de lei vechi, din care au incasat numai 2,5 miliarde de lei vechi. Activitatea principala a GF Bihor a constat in impulsionarea agentilor economici de a-si plati cat mai repede obligatiile la buget, numai din aceasta actiune au fost virati suplimentar catre bugetul consolidat al statului suma de 25 de miliarde de lei vechi.
Calin Gal, seful GF Bihor, ne-a informat ca o alta actiune care a dat roade a fost monitorizarea, impreuna cu reprezentantii Directiei Regionale Vamale Cluj, a tuturor transporturilor intracomunitare, pentru a reduce fenomenul de evaziune fiscala. "Am incheiat sapte sesizari penale si le-am trimis organelor de justitie, majoritatea avand ca obiect achizitiile intracomunitare. Prejudiciul adus bugetului a insumat 1,55 milioane de lei. Am confiscat 13.451 de pachete de tigarete, in valoare de 100.000 de lei noi. Totalul confiscarilor de marfuri venite pe firme fictive a fost in valoare de 46.000 de lei. Una dintre cele sapte sesizari penale priveste firma SC Celeco SRL Oradea, care a achizitionat din strainatate autoturisme, fara a fi inregistrata la Fisc ca platitoare de impozite si taxe. Din cercetarile noastre am aflat ca firma este fictiva, la sediul social (declarat - n.n.) nu am gasit pe nimeni. In evidentele contabile era mentionat ca firma nu a desfasurat nicio activitate in perioada 2006-2008. Totusi, atunci cand am activat serviciul european VIES (care cuprinde toate tranzactiile intracomunitare - n.n.) am gasit ca societatea oradeana a achizitionat autoturisme din spatiul UE in intervalul 2007-2008. Prejudiciul adus statului numai din neplata TVA si a impozitului pe profit se ridica la peste 5,8 miliarde de lei vechi", a precizat seful GF Bihor.
O alta societate aflata in aceeasi oala este SC Conti Big Exim Oradea, tot o firma fictiva, fara administrator identificat. In perioada 1 octombrie 2007-30 iunie 2008, societatea a achizitionat din UE autoturisme in valoare de 2,7 milioane de lei, pe care le-a vandut pe piata autohtona, prejudiciul adus statului roman fiind de peste doua miliarde de lei vechi. Firmele au fost depistate prin sistemul european VIES si se afla in cercetarea autoritatilor.