Cele mai frumoase modele de sicrie, monumente si automobile funerare sunt expuse, incepand de astazi, in cadrul complexului expozitional Romexpo, cu scopul de a atrage cat mai multi vizitatori. ßi asta pentru ca firme specializate pe aceasta categorie de produse se intrec in a le prezenta la prima editie a "Salonului Funerar".
Chiar daca la prima vedere pare o idee mai ciudatica, trebuie spus ca in strainatate asemenea manifestari sunt organizate fara a surprinde pe nimeni.
Dar romanul are simtul umorului si se va gandi, probabil, ca nu ar fi rau sa-si aleaga "haina de veci"... Dincolo insa de caracterul tragicomic al expozitiei, organizatorii s-au gandit, cu siguranta, ca suntem un popor curios nevoie mare, iar evenimentul va avea succes, mai ales pentru dezvoltarea afacerilor in domeniu. "Pentru cei care sunt in aceasta bransa, organizarea unei astfel de manifestari este un lucru foarte bun. Nu s-a facut pana acum in Romania si trebuie privita ca o intalnire de afaceri pe lantul activitatilor specifice din acest domeniu funerar, asa cum e cel al nasterii si casatoriei", a declarat Ciocea Ioan, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale Funerare si Antreprenorilor de Pompe Funebre. Dar cine spune ca "afaceristii" din zona asta nu au succes?
Ciocea a adaugat ca "intr-un astfel de salon funerar se intalnesc firme producatoare de sicrie, ornamente pentru sicrie, firme cu monumente funerare, cei ce comercializeaza automobile funerare, cei ce se ocupa cu sistematizarea cimitirelor, incinerare si alte servicii complementare".
Romania se gaseste la inceputul drumului legislativ care reglementeaza domeniul acesta pentru integrarea in UE. Astfel, la nivelul Uniunii exista reguli privind producerea obiectelor funerare, precum si efectuarea serviciilor de pompe funebre. Salonul Funerar poate fi vizitat pana duminica in cadrul pavilioanelor 26 si 28. (S.M.)