Intermedierea de contracte comerciale ar putea fi o afacere de succes atat pentru firma care realizeaza acest lucru, cat si pentru clientii acesteia. Cel putin asa reiese din oferta facuta recent de o asemenea societate mediului de afaceri craiovean.
Oamenii de afaceri craioveni s-au intalnit in urma cu cateva zile cu reprezentantii din Craiova ai grupului de firme LA SCALA, organizatori de expozitii si targuri comerciale in mai multe tari din Europa. Societatea este intermediar de afaceri pentru partenerii sai. Firma va deschide in curand la Houthalen in provincia Limburg, la granita dintre Olanda si Germania, prima casa comerciala a Romaniei in Comunitatea Europeana, cu chirii promotionale pentru producatorii romani care vor sa-si expuna marfurile acolo sau la expozitiile si targurile partenere cu firma. Spre exemplu, inchirierea unui stand de noua metri patrati pe o durata de un an costa 1.600 de euro in Franta si 1.300 de euro in Belgia. Alte servicii oferite se refera la inchirierea salii de conferinta pe o zi pentru 20 de invitati - 80 de euro, expedierea a 1.000 de invitatii personalizate - 800 de euro, expedierea a 1.000 de invitatii tematice - 600 de euro, inchirierea salii pentru banchet sau pranz pentru 80 de persoane pe zi - 200 de euro etc. "Practic, firma garanteaza accesul firmelor romanesti pe piata externa. Ei deja au parteneri peste tot si pot promova produsele romanesti in strainatate", a precizat Razvan Socoteanu, avocatul reprezentantei din Craiova a firmei.
Oferta in sectoare variate
Prin parteneriatul cu societatea de intermediere, firmele romanesti vor avea la dispozitie o expozitie permanenta de 2.500 de metri patrati si una in Belgia - de 1.600 de metri patrati, pentru producatorii care doresc sa-si vanda produsele in Benelux (Belgia, Olanda, Luxemburg). In cazul in care, pe parcursul expozitiei, firmele nu-si vor gasi parteneri de afaceri straini, acestea pot primi banii dati pe chirie inapoi. In afara de contractul de inchiriere a standurilor, firmele trebuie sa incheie si un contract de reprezentare cu LA SCALA, pentru promovarea produselor si gasirea de parteneri. "Din toata afacerea, firma se alege cu chiria in spatiul expozitional si cu o cota de 1% din contractele incheiate de firmele romanesti cu partenerii straini. Acest comision pentru gasirea afacerii poate fi mai mare, 2-3% in cazul persoanelor fizice", a explicat Razvan Socoteanu. Oferta pe piata de desfacere pentru producatorii autohtoni este destul de variata: fabricarea de mobila, cabane, mobilier de gradina, cherestea, produse agroalimentare si bauturi, amenajari interioare, design, industrie grea, imbracaminte, incaltaminte, textile, ceramica, portelan etc. Pentru promovarea produselor, nu este nevoie ca firmele sa-si deplaseze personalul in complexul expozitional, deoarece societatea dispune de echipe de vanzatori specializati. In plus, de fiecare data cand un salon international este organizat intr-un sector care se afla la mai putin de doua ore de mers de "Casa Romaniei", societatea va organiza o colaborare, iar transportul va fi realizat cu autocarul. Alta oferta o constituie organizarea de intalniri tematice cu marile lanturi de comercializare interesate sa comande produse sub marca proprie. In incheiere, Razvan Socoteanu a precizat ca firma LA SCALA va avea intalniri pentru realizarea de parteneriate si in alte zone:
"Reprezentantul firmei a ales Craiova pentru demararea proiectului pentru ca i-a fost recomandata de parteneri de afaceri care aveau legatura cu orasul. Proiectul e inca la inceput. Urmeaza organizarea de intalniri cu mediul de afaceri prin toate camerele de comert din tara".