Daca inainte de 1989 populatia manca fortata salamul ce continea, pe langa carne, si soia, in perioada Postului Mare, craiovenii consuma de bunavoie produsele din soia.
Preparatele din soia, asemanatoare ca prezentare cu cele din carne, au avantajul de a fi produse de post, consistente si fara colesterol.
"De cand a inceput postul, produsele vegetale se vand foarte bine. Cea mai mare cerere e pentru snitelele de soia, halva, soia granule si pateuri. Se mai vinde bine si orezul", a declarat Ioana Stupariu, comerciant in Piata Centrala.
Preferinta consumatorilor pentru aceste produse e confirmata de majoritatea comerciantilor din piata, dar si de reprezentantii marilor magazine. "In Craiova, exista cerere pentru produsele de post. In ultima perioada vanzarile la produsele vegetale sunt semnificativ mai mari. Se vand si pateurile, si snitelele, si crenvurstii", a declarat angajatul unui supermarket din Craiova.
Produsele de post sunt variate
Gama produselor de post e variata si imita perfect majoritatea produselor "de dulce". Pe piata exista soia fulgi si soia cubulete pentru ciorbe sau tocanite, soia snitel, pateu vegetal (cu ciuperci, cu masline, cu ardei, picant), salam, parizer sau crenvursti din soia. La acestea se aduga micii, crochetele in sos tomat, chiftelutele, piftia vegetala, precum si maioneza vegetala. Pentru cei care poftesc la branzeturi exista tofu (branza vegetala din soia cu ardei, simpla sau cu chimen) si cascaval, dar si laptele din soia (cu aroma de cicoare, scortisoara, vanilie, capsune, capuccino). Oferta producatorilor nu se opreste insa aici. Prajiturile, napolitanele, ciocolatele, untul de arahide si halvaua sunt numai cateva dintre produsele dulci de post.
Snitelele de soia, la mare cautare
Comertul cu produse de post e insa in avantajul clientilor dornici sa tina Postul Pastelui. "Sunt satioase si rapid de preparat. O punga cu snitele de soia costa c