La 27 de ani, craioveanul Sabin Culcea are deja patru ani de experienta in afaceri. A inceput imediat dupa terminarea facultatii, facand comert, apoi trecand la instalarea de apometre. In prezent, instaleaza interfoane pe scarile de bloc, o afacere profitabila, in care ruleaza anual circa 8,5 miliarde de lei. Sabin Culcea nu intentioneaza sa se opreasca insa aici.
"Ideea afacerii cu interfoane a aparut in timp ce lucram la o firma care avea acelasi domeniu de activitate. Mi-am dat seama ca pot dezvolta o afacere asemanatoare, mult mai bine decat firma in care lucram. Am vazut ca ideea a prins in orase mari, precum Bucuresti si Timisoara, si m-am gandit sa fac acelasi lucru pe plan local", a declarat Sabin Culcea, patronul SC PORTOFINO SRL. Interfoanele montate de firma sunt de conceptie romaneasca, fiind fabricate la Iasi, sub marca ELECTRA. In urma cu patru ani, craioveanul a trecut la treaba. Dupa cum a marturisit, banii de inceput, 500 de milioane de lei, au provenit dintr-un credit bancar, pe care l-a girat cu apartamentul. Apoi a luat legatura cu fabrica producatoare, care i-a spus ca trebuie sa depuna o garantie de 200 de milioane de lei si i-a fixat un plafon destul de ridicat pe piata locala. Nu s-a speriat insa. A investit bani in promovare si si-a angajat oameni.
"Desi erau oameni de specialitate, a trebuit sa se descurce dupa manualul produsului. Au invatat insa repede, si eu o data cu ei. Concurenta pe piata de profil era destul de firava. Problema majora era insa reticenta oamenilor fata de interfoane. Acestea au fost considerate la inceput un moft, apoi un lucru util, in cele din urma devenind o necesitate. Metamorfoza s-a produs pe parcursul a trei ani, timp in care am avut urcusuri si coborasuri inerente", a mai spus Sabin Culcea.
Fabrica de pat-cablu la Craiova
Asa se face ca, in prezent, societatea pe care o patroneaza craioveanul a ajuns sa fie principalul distribuitor de interfoane ELECTRA din Oltenia. "Avem pana acum 600 de blocuri interfonate, peste 12.000 de familii apeland la serviciile noastre. Este rezultatul a cativa ani de munca, timp care a insemnat, printre altele, investitii in tehnologie, oameni, si, nu in ultimul rand, promovare", a mai spus Culcea. Desi nu are decat 15 angajati, firma are o cifra anuala de afaceri de peste 8,5 miliarde de lei, adica 250.000 de euro. Montarea unui interfon ELECTRA la scara de bloc costa in jur de 20 de milioane de lei si se poate plati si in sase rate lunare.
Daca afacerea cu interfoane s-a dovedit foarte banoasa, patronul firmei nu poate sa nu se gandeasca la faptul ca piata locala va fi saturata in cele din urma de acest produs, asa ca are proiecte noi din care pot iesi bani frumosi: "Am facut anumite studii de piata, din care reiese ca piata craioveana este acoperita la ora actuala in proportie de 60-65%. Noi estimam ca in cele din urma se va ajunge la 80-85%. Asa ca mi-a venit urmatoarea idee. Pe parcursul anilor de lucru, am constatat ca materialul cel mai greu de procurat era pat-cablul folosit la instalatii. Majoritatea aduc produsul din import, asa ca un producator intern in acest sector ar putea face bani buni. In consecinta, am purtat discutii cu o firma italiana din Milano care, dupa cateva luni de negocieri, a fost de acord sa ne construiasca o fabrica la Craiova. Linia de productie pentru pat-cablu necesita investitii de circa 160.000 de euro. Din fericire, proiectul nostru a reusit sa castige increderea unei banci, care a fost de acord sa ne finanteze". Fabrica de pat-cablu va functiona intr-o hala inchiriata la Isalnita si va incepe sa produca in cursul acestei veri.