Prestarea de servicii din domeniul utilitatilor este o afacere extrem de profitabila. Firmele care se ocupa cu contorizarea consumurilor castiga anual milioane de euro. Beneficiarii incep tot mai mult sa inteleaga ca platesc mai putin la utilitati daca au un contor care sa le indice exact cat au consumat.
Una dintre firmele de prestari servicii in domeniul utilitatilor cu o cifra de afaceri semnificativa este SC CAPITAL SRL Craiova. Firma a luat fiinta in 2000 si s-a ocupat la inceput cu vanzarea si instalarea de apometre pentru consumatorii individuali. Afacerea a inceput sa dea roade, pentru ca tot mai multi craioveni au inceput sa-si contorizeze consumurile de apa. "Am inceput o colaborare cu SC LUXTEN LIGHTING Timisoara, producator autohton de apometre. La acea data, ei erau cunoscuti mai ales pentru productie de corpuri de iluminat, asa ca au vrut sa-si dezvolte si aceasta ramura. Dupa un an de colaborare, am primit exclusivitate pe regiunea Oltenia pentru distributia si montarea produselor lor, asa ca firma noastra a inceput sa creasca de la an la an in ceea ce priveste cifra de afaceri", a declarat Mihai Vladut, directorul firmei. In patru ani, societatea a ajuns lider de piata in acest domeniu si a ajuns de la o cifra de afaceri de 100.000 de euro in 2001, la circa un milion de euro - in 2005. Firma a pus accent pe prestarea de servicii si pregatirea oamenilor in acest sens, obtinand si un certificat de calitate ISO 9001. In 2004, activitatea a fost extinsa in Bucuresti, iar in 2005 - si la Constanta.
Piata repartitoarelor, putin acoperita
Pentru ca piata apometrelor este aproape saturata pe plan local, SC CAPITAL s-a lansat in afaceri cu repartitoare de energie termica, unde piata este foarte putin acoperita, dupa cum a precizat directorul Vladut. Produsele sunt tot autohtone. Aparatele de masura electronice montate pe calorifere masoara cu exactitate consumurile de energie termica, insa acestea nu pot fi montate decat la blocurile dotate cu gigacalorimetre de scara. Dispozitivul mai cuprinde un robinet termostatic, care regleaza consumul in functie de temperatura dorita de beneficiar. Instalarea repartitoarelor costa 100 de lei noi de calorifer, cu posibilitatea achitarii sumei in 12 rate lunare egale. Adevarata afacere in domeniul repartitoarelor de energie termica o constituie insa exploatarea acestor aparate. In momentul semnarii contractului de livrare si instalare, firma semneaza un contract pe zece ani pentru exploatarea repartitoarelor. Activitatea consta in emiterea calculatiei lunare (in sezonul rece), pe baza careia se intocmeste nota de plata la caldura. Prestarea acestui serviciu costa 1,8 lei noi pe luna pentru fiecare calorifer. Mihai Vladut spune ca in medie o scara de bloc poate avea in jur de 60 de repartitoare, asa ca veniturile din aceasta activitate sunt sigure si pe o perioada mare. Directorul firmei care instaleaza si exploateaza repartitoare sustine ca beneficiile montarii unor astfel de aparate sunt de ambele parti. "Toata lumea se plange ca intretinerea e foarte scumpa, dar nimeni nu face economii. Multa energie se risipeste. Asa ca fiecare ar trebui sa-si contorizeze utilitatile si sa plateasca exact cat consuma. Asa, oamenii isi protejeaza propriul buzunar. Spre exemplu, daca iti montezi repartitoare de caldura si lipsesti de acasa o perioada, pur si simplu inchizi robinetul la calorifer si nu mai platesti caldura cat esti plecat. Altfel, platesti si pentru ce nu consumi", a afirmat Mihai Vladut.