Modernizarea Aeroportului International Craiova bate pasul pe loc. In urma contestarii rezultatului licitatiei, CNSC a anulat raportul procedurii de atribuire si a obligat la reevaluarea ofertei castigatoare.

Lucrarile de modernizare a Aeroportului Craiova sunt in continuare "inecate" in proceduri, dupa mai bine de o luna de la declararea firmei castigatoare a licitatiei. Potrivit reprezentantilor Aeroportului, intarzierea se va prelungi, deoarece abia saptamana viitoare comisia de licitatie va intocmi un nou raport de atribuire. Raportul initial al procedurii de atribuire a fost anulat de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) printr-o decizie din 17 iulie, ca raspuns la contestatia depusa de perdantii Novara, Con-A si Xtal pe 25 iunie. In decizie, CNSC "admite contestatia formulata astfel: anuleaza raportul procedurii si (...) adresele de comunicare a rezultatului procedurii; obliga autoritatea contractanta la clarificarea si la reevaluarea propunerii tehnice si financiare prezentate de SC Atlas SA - SC Polystart Impex SRL din punctul de vedere al modului in care aceasta corespunde cerintelor din proiectul tehnic si caietul de sarcini, la declararea ofertei castigatoare".

Pret de dumping

Luna trecuta, dupa o perioada de aproape doua saptamani de evaluare a ofertelor depuse la licitatia pentru modernizarea aeroportului, asociatia firmelor Atlas si Polystart Impex Craiova a fost declarata castigatoare, oferta acestora fiind de 7,5 milioane de lei si un termen de executie de 12 luni si intrunind un punctaj de 93,3 puncte. In conditiile in care, in urma studiului de fezabilitate, bugetul alocat lucrarilor de catre Consiliul Judetean Dolj este de 20 de milioane de lei, firmele Con-A si Novara, in asociatie cu Xtal, clasate pe locul 3, cu o oferta de 9,5 milioane si un termen de executie de opt luni (89,5 puncte) au contestat rezultatul evaluarii ofertelor.
La momentul respectiv, Dumitru Chilom, seful Serviciului achizitii din cadrul Aeroportului Craiova, declara ca motivul contestatiei a fost pretul de dumping ofertat de castigatori. "Au motivat ca oferta lor este mai buna, desi a avut pretul mai mare, iar cea castigatoare a fost subevaluata", preciza Chilom cu o luna in urma.

Se prelungeste asteptarea

Reprezentantii aeroportului au explicat ca, in urma deciziei cu titlu executoriu a CSNC, au contactat firmele castigatoare si au solicitat clarificari privind oferta de pret si cea tehnica. "In cursul zilei de azi (vineri - n.r.) am primit de la firma Atlas lamuririle cerute si urmeaza ca saptamana viitoare sa intocmim un nou raport. Deocamdata, nu va pot spune mai mult de atat. Saptamana viitoare o sa am informatii suplimentare", a declarat Dumitru Chilom. Potrivit acestuia, nu se poate admite posibilitatea ca noul raport sa schimbe cu ceva rezultatul licitatiei. Castigatorii raman SC Atlas si Polystart. "Pentru oferta de materiale, spre exemplu, am cerut analize de pret. Ca sa intelegeti diferenta dintre cele doua oferte, in constestatia depusa de Con-A se arata ca preturile materialelor au fost luate de la Statistica din anul 2008. Preturile sunt acum mai mici decat erau anul trecut. Nu se iau preturile de Statistica, se iau de la ofertantii de materiale de constructii", a precizat Dumitru Chilom. "Se poate depune alta contestatie, insa la instanta si numai de catre asociatia care a depus contestatia la CNSC. Puteam si noi sa depunem contestatie tot la instanta, daca nu ne convenea raspunsul CNSC, dar nu am facut-o. Noi am vrea sa incepem lucrarile de modernizare cat mai repede", a precizat seful Serviciului achizitii al Aeroportului Craiova.