Agentia Domeniilor Statului (ADS) a inceput sa achite incepand de ieri primele sume reprezentand renta viagera in cazul dosarelor depuse pentru 2005, cele mai multe cereri provenind din Bucuresti si judetele Constanta, Galati si Timis, se arata intr-un comunicat al institutiei.
Renta viagera se acorda persoanelor in varsta de peste 62 de ani interesate sa vanda sau sa arendeze terenurile pe care le detin pentru stimularea comasarii terenurilor. Suma platita de ADS reprezinta echivalentul a 100 de euro pe hectar in cazul terenurilor vandute si a 50 de euro pe hectar pentru suprafetele arendate. Beneficiarii rentei viagere agricole vor primi sumele cuvenite pentru 2005 in numerar, urmand ca in cursul lui aprilie sa intre in posesia carnetelor de rentier agricol, se arata in comunicat.
Banii provin din bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, iar primele plati au fost efectuate ieri si in cursul saptamanii viitoare de catre reprezentantii Birourilor Judetene de Renta Viagera Agricola. In ceea ce priveste dosarele depuse in 2006, plata se va face in 2007, conform legislatiei in vigoare. (D.E.)