Anul acesta va fi cel mai greu an din punct de vedere economic pentru ca trebuie sa ducem batalia pe doua fronturi, unul pentru iesirea din recesiune si celalalt cu incheierea echilibrului bugetar, a declarat, marti, pentru AGERPRES, Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.
"Daca nu gasim solutii nu vom iesi din recesiune. Mai ales ca in 2010 am inceput o batalie apriga pentru echilibrarea bugetului, batalie in care au fost castigate cateva cote, dar care nu s-a incheiat. Asa ca 2011 va fi un an greu. Un an mai greu. Trebuie sa ducem batalia pe doua fronturi. Unul cu iesirea din recesiune si celalalt cu incheierea echilibrului bugetar. Acesta va fi cel mai greu an", a precizat oficialul bancii centrale.
Referitor la domeniul bancar, acesta a subliniat ca, in primul rand, pentru piata bancara a fost in recesiune in 2009 si 2010, fiind vorba strict de stabilitate.
In opinia oficialului BNR, trecerea la euro ar putea produce echilibrari de preturi. "Avem preturi sub nivelul UE, dar si preturi peste. S-ar putea produce echilibrari. Asa vom ajunge la o medie rezonabila", considera Adrian Vasilescu.
Potrivit acestuia, BNR nu a schimbat tinta de trecere la euro. "Ea ramane 2015. Banca Nationala lucreaza intens in acest sens. Singurul program de trecere la euro este la Banca Nationala. S-a creat si un comitet amplu care lucreaza continuu pentru acest program, iar din partea a doua a anului 2010 am chemat sa lucreze cu noi si o echipa de la Ministerul Finantelor. Invitatia a fost acceptata si de cateva luni o echipa condusa de un secretar de stat de la Finante participa la dezbaterile comitetului euro de la BNR", a afirmat consilierul guvernatorului.
Referindu-se la anul 2010, acesta a spus ca economia a fost dominata de recesiune.