Adrian Nastase publica pe blog articolul "A plecat Victor Surdu...", pe care il puteti citi in continuare.
'Probabil, nu intamplator a plecat astazi, intr-o zi de joi. Ziua in care ne intalneam la sediul din Baneasa si unde, in calitatea lui, de "sef" al agricultorilor din partid, ne vorbea despre grijile celor care lucreaza pe camp. I-am simtit lipsa si astazi. De acum insa ii vom simti lipsa mereu.
Sunt tare suparat (acesta o fi cuvantul potrivit?) de disparitia prietenului si colegului meu, Victor Surdu. Cand scriu aceste randuri ma incearca un sentiment ciudat de regret imens si de furie. Din jurul nostru dispar prea des, oameni valorosi, colegi extraordinari, prieteni. Oameni alaturi de care am luptat, cu care am trecut si prin bucurii, dar si prin incercari.
Disparitia lui Victor Surdu reprezinta o mare pierdere nu doar pentru familie si prieteni, dar si pentru PSD, pentru Parlamentul Romaniei si pentru tot ceea ce inseamna spirit romanesc. A fost un excelent specialist in domeniul Agriculturii, iar acest lucru s-a datorat studiilor de specialitate, dar mai ales "dragostei netarmuite pentru pamant si urii salbatice pentru saracie", dupa cum el insusi preciza. Nu neparat doctoratul in stiinte agricole si vasta experienta in domeniu l-au recomandat pentru pozitiile publice si politice detinute de-a lungul timpului, ci dragostea pentru oameni si pentru pamant. A fost un om apropiat de taranul roman, de "viata la tara", de natura, de bucuriile simple, de cultura.
Avea un proiect extraordinar pentru Agricultura romaneasca, la care lucra in cadrul Departamentului de la partid, pe care il si coordona. Spunea tot timpul ca spatiul rural romanesc merita mult mai mult si ca trebuie sa il aducem in Europa. De altfel, inca din 1990, ca membru al CPUN si apoi al primului Parlament ales prin vot liber si democratic, Victor Surdu a sustinut ca Agricultura constituie baza salvarii tarii. Si a continuat sa spuna acest lucru pana astazi.
L-am cunoscut in urma cu 20 de ani. Se stia bine cu socrul meu. Lucrasera impreuna. Apoi l-am intalnit in cadrul contactelor cu PDAR. Din 2001, l-am convins sa vina la noi in partid. Am facut si politica impreuna, am fost si la petreceri, impreuna. Cu vocea lui, inconfundabila, transforma orice intalnire intr-o sarbatoare. Imi amintesc intalnirile de la Tohani sau din Arges ale agricultorilor nostri. Desi suparat de boala care il rodea pe dinauntru, se arunca, parca si mai angajat, in noi si noi proiecte, transmitand optimism si incredere.
In acest moment greu, vreau sa transmit familiei toata compasiunea si adancul regret pentru pierderea suferita. Cuvintele, prea putine, sunt astazi singura cale prin care putem transmite durerea noastra, dar si respectul nostru. Ramai cu bine, Victor Surdu!
Dumnezeu sa te primeasca in pace!'