Blogul lui Adrian Nastase: Take it, or leave it!

Pe scurt, cam asa s-ar rezuma ceea ce a propus UE tarilor membre, dar si ce a propus Traian Basescu Romaniei. Acum, si mesajul nostru catre Traian Basescu ar putea fi, cumva, la fel: take it, or leave it!Sa luam pe rand cateva din lucrurile pe care le-a spus (si facut) Traian Basescu zilele acestea. Am 16 observatii prin care incerc sa clarific aceasta foarte complicata poveste:

(continuare)

9. Ce vrea, de fapt, UE de la noi si de la toti membrii sai? Disciplina financiara, adica rezultate efective - deficite mai mici. Cum obtinem asta? Scriind legi? Nu, atingem acest obiectiv prin competenta si rigoare guvernamentala. Poate oferi guvernul Boc acest lucru? Cu siguranta, nu. Guvernarea Boc a produs cele mai mari deficite din istorie, dar si cele mai mari datorii. Solutia lui Traian Basescu nu este insa schimbarea guvernarii - asa cum ar trebui, ci modificarea Constitutiei!
10. O observatie juridica: relatia directa a Romaniei cu UE, sub aspectul angajamentelor, nu e definita de Constitutie, fiindca aceasta reglementeaza doar relatia dintre statul roman si cetatenii sai. Obligatiile Romaniei fata de UE se judeca dupa acordurile semnate si ratificate. Daca noi avem deficite prea mari, UE ne va judeca nu dupa cum noi respectam sau nu Constitutia, ci dupa cum noi respectam sau nu acordurile incheiate cu ei. Acestea (si legile lor de ratificare) sunt cele urmarite, pentru aplicarea de sanctiuni. Prin urmare, pe ei ii intereseaza sa ratificam aceste acorduri cu majoritati solide, eventual pe o baza consensuala. Felul in care introducem apoi obligatiile internationale in ordinea juridica interna depinde de seriozitatea noastra. Dar si de artolul 148 din Constitutie...
11. Propunerea USL sugereaza sa ne asumam, politic, ratificarea Acordului sub incidenta articolului 148 din Constitutie, pentru a evita un blocaj politic. In acest fel, dam o forta politica majora acestui Acord. Si, contrar celor spuse de Traian Basescu, eventuala denuntare a Acordului ar trebui facuta (conform principiului juridic al simetriei) nu cu 50%+1, ci tot cu 2/3 din voturi. In acest fel, noi am da un vot echivalent unui Tratat constitutiv, ceea ce inseamna foarte mult! Ne angajjam la un nivel mai inalt doar pentru un simplu Acord interguvernamental. Facem, practic, tot ceea ce se face in Parlament, sub aspectul legii necesare pentru revizuirea Constitutiei (care necesita aprobarea in Parlament a unei legi tot cu o majoritate de 2/3) dar facem acest lucru rapid si fara riscul esecului unui referendum! In plus, putem introduce in legea de ratificare, in baza Legii privind tratatele (art 22), mecanismele de supraveghere a aplicarii "regulii de aur". Sigur, am putea sa consultam si Curtea Europeana de Justitie asupra acestei proceduri ECHIVALENTE...
12. Traian Basescu minte spunand ca, inainte sa plece la Bruxelles, a avertizat ca nu se poate folosi solutia propusa acum de USL. Din nou, minte! Inainte sa plece, se referea la ratificarea unui astfel de acord prin LEGE ORGANICA (prevazuta de art.73 din Constitutie), ceea ce este total diferit. Noi n-am vorbit de lege organica (pentru care este nevoie de 50%+1), ci de o lege in baza art 148 din Constitutie (pentru care e nevoie de 2/3 din voturile parlamentarilor)
13. De ce face Traian Basescu acest circ? Pentru ca, de fapt, el nu este interesat de Acord. El este interesat sa foloseasca tema pentru interesul lui. La fel cum a folosit criza (va amintiti cat de des spunea ca am iesit din criza, doar pentru beneficii electorale?). Acum, in loc sa admita ca implementarea acestui Acord ar presupune, mai curand, inlocuirea guvernului Boc, el ne intinde capcane. Si ne vorbeste de obligatia modificarii Constitutiei, atunci cand e clar ca nici macar UE nu ne cere, de fapt, acest lucru. Reluand o metafora, e ca si cum UE ne-ar fi cerut sa facem o operatie de apendicita, iar Basescu vrea sa facem si un by-pass, in paralel, dar de care nu avem nevoie!
14. Ce urmareste, de fapt, Basescu? Eventual, includerea unui referendum legat de Constitutie alaturi de alegerile comasate? Adica, un al saptelea buletin de vot, precum si pretextul implicarii sale personale in campania electorala?
15. Ce vrea USL? Sa ofere o solutie eficienta unei probleme pe care nu noi am creat-o. Pentru aceasta, suntem dispusi la dialog. Pentru aceasta, am propus un Plan in 5 pasi, care cuprinde acest model de ratificare, inlocuirea guvernului actual si organizarea de alegeri cat mai curand. Doar cu un nou Guvern putem incerca sa construim un alt viitor. Implementarea acestui nou prag de deficit creeaza probleme pe care multi nu si le imagineaza - pentru ca va trebui sa gasim cai de modernizare si dezvoltare fara resurse aditionale si fara sa avem infrastructura si traditia tarilor vestice. Este nevoie de o noua viziune economica si de un nou model de societate. Unul in care sa nu transferam fondurile necesare modernizarii din buzunarele cetatenilor spre clientela PDL.
16. Ce se va intampla cu modificarea Constitutiei? Ea va trebui facuta, dar dupa alegeri si in urma unei dezbateri largi in noul Parlament si in opinia publica despre calea de urmat si despre viitorul cadru institutional. Dar, repet ce spun si colegii mei din USL: cu cat avem alegeri mai repede, cu atat mai bine!